Hittestress kost melkveehouders duizenden euro's per jaar

Op een melkveebedrijf met honderd melkkoeien kan een warme zomer met veel hittestressdagen leiden tot een extra kostenpost van ruim 5.500 euro. Dat berekenden onderzoekers van Wageningen Livestock Research (WUR).

Hittestress+kost+melkveehouders+duizenden+euro%27s+per+jaar
© Vidiphoto

'Iedere melkveehouder weet dat hittestress invloed heeft op de melkproductie', zegt WUR-onderzoeker Ingrid van Dixhoorn in een nieuwsbrief van DLV Advies. 'Uit onderzoek blijkt dat de melkproductie in de vroege lactatie met 14 procent kan dalen en in het midden van de lactatie zelfs met 35 procent.' Hittestress tijdens de laatste acht weken van de dracht kan bovendien zorgen voor een verlaagde levensproductie van de nakomeling en een verlaagd conceptpercentage als vaars.

De economische gevolgen van hete dagen zijn niet gering. De melkproductie is doorgaans lager, de tussenkalftijd stijgt en de klauw- en uiergezondheid verslechteren.

In onderstaande tabel is te zien wat de berekende verminderde melkopbrengsten en toename in kosten op jaarbasis zijn bij weinig, gemiddeld en veel hittestressdagen, gemeten op een fictief melkveebedrijf van honderd melkkoeien. Het gaat hier om directe kosten. 'Veel indirecte kosten en langetermijneffecten zijn hier niet in meegenomen', zegt WUR-onderzoeker Brigitte de Bruijn.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer