Nieuwe poging Utrecht: beoogde coalitie GL, VVD, D66, CDA en PvdA

Een coalitie met GroenLinks (GL), VVD, D66, CDA en PvdA biedt goede kansen voor een nieuw provinciebestuur in Utrecht. Dat adviseren informateurs Cees van Eijk en Floor Vermeulen. Zij presenteren woensdagmiddag hun verslag aan Provinciale Staten.

Nieuwe+poging+Utrecht%3A+beoogde+coalitie+GL%2C+VVD%2C+D66%2C+CDA+en+PvdA
© dirk hol

De beoogde coalitie heeft een krappe meerderheid van 25 van de 49 zetels. Maar deze smalle meerderheid zorgt er volgens de informateurs voor dat een mogelijk college straks de gehele Provinciale Staten betrekken bij de belangrijkste opgaven, zodat een breder gedragen beleid en uitvoering mogelijk worden.

Het is volgens de informateurs wenselijk om enkele onderwerpen, zoals toekomstbestendige landbouw, vitalisering landelijk gebied en realisatie landelijke stikstofdoelen, met de hele Provinciale Staten nader uit te werken. En om daarover in het uitvoeringsprogramma van het college afspraken te maken.

Wanneer de partijen tot een akkoord komen, blijven vier van de vijf huidige coalitiepartijen (GL, D66, CDA en PvdA) in het provinciebestuur. VVD zou in de plek van de ChristenUnie komen.


Moeizaam proces

De formatie in Utrecht verloopt moeizaam. Nieuwe gesprekken over een mogelijke coalitie waren nodig nadat onderhandelingen tussen de twee grootste partijen BoerBurgerBeweging (BBB) en GL mislukten.

Provinciale Staten schoten daarna een voorgestelde coalitie van zeven partijen af, met naast BBB ook VVD, CDA, Volt, SGP, ChristenUnie en JA21. GL en VVD werden initiatiefnemer om tot een nieuwe beoogde coalitie te komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer