'Dit voornemen is voor iedereen goed'

Januari is voor veel mensen de maand van de goede voornemens. En dan vooral de eerste dagen of weken, want meestal blijkt het in de tweede of derde week van januari toch knap lastig om de gang naar de sportschool, Dry January, het stoppen met roken of minder snoepen vol te houden.

%27Dit+voornemen+is+voor+iedereen+goed%27
© Dirk Hol

Zelf geloof ik niet zo in goede voornemens vanaf 1 januari in een nieuw jaar. Ik denk dat als je voor jezelf een patroon wilt doorbreken, er een intrinsieke motivatie nodig is. Een intrinsieke motivatie betekent dat je echt overtuigd bent en dat een sterke wil naar boven komt.

In relatie tot goede voornemens en echte motivatie las ik deze week een mooi artikel in Trouw. Het artikel startte met het goede voornemen van een influencer die een leeuwendieet volgt. Ik kende het niet, maar het betreft een dieet van alleen vlees, eieren en een klein beetje zuivel. Je kunt je voorstellen dat deze influencer een storm van kritiek oogst vanwege het feit dat hij dierlijk eten consumeert en promoot. Deze kritiek komt dan vooral uit de hoek van mensen die de mening aanhangen dat dierlijke producten ongezond en milieuvervuilend zijn.

Ellen Magnus, socioloog en onderzoeker aan Wageningen University & Research, zegt in het artikel: 'Eten is politiek geworden, een spil binnen je identiteit en gedrag.' Het consumeren van eten gaat dus bij een deel van de maatschappij over identiteit en daarbij zijn mensen intrinsiek gemotiveerd.

Het consumeren van eten gaat bij een deel van de maatschappij over identiteit en daarbij zijn mensen intrinsiek gemotiveerd

Dirk Bruins, bestuurslid LTO Nederland

Volgens mij is dat ook de reden waarom een deel van de vegetariërs en niet-vegetariërs bewust de confrontatie opzoekt. Ze willen elkaar overtuigen van het eigen gelijk. Helaas wakkert de politiek dat vuurtje graag aan. Zo las ik dat provincie Noord-Holland een verbod heeft ingesteld op vlees- en visreclames in bushokjes.

Ik zou wensen dat veel mensen als goed voornemen voor 2023 hebben: het respecteren van een andere mening. Maar ik vrees dat dat wat minder goed past in verkiezingstijd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer