'Lobby is niet altijd zichtbaar, maar behaalt toch resultaat'

Woensdag verkiezingen, het zal u niet ontgaan zijn. Er is veel aandacht voor de Provinciale Statenverkiezingen en het mogelijke effect op de Eerste Kamer. Zoals gebruikelijk is er minder aandacht voor de waterschapsverkiezingen. Als het er al over gaat, merk je dat maar weinig mensen weten wat een waterschap precies doet en hoe het georganiseerd is.

%27Lobby+is+niet+altijd+zichtbaar%2C+maar+behaalt+toch+resultaat%27
© Dirk Hol

Eigenlijk is dat een groot compliment. Blijkbaar is het merendeel van de bevolking zich niet bewust van de complexiteit van watermanagement, omdat het op orde is. Nederland ligt deels onder de zeespiegel en is het eindpunt van veel water dat elders in Europa zijn oorsprong kent.

Als wij water niet goed managen, hebben we hier een gigaprobleem. We hebben onlangs in delen van Nederland nog ervaren welke rampzalige gevolgen dit kan hebben. Niet alleen kwantiteit maar ook kwaliteit of het voorkomen van verzilting is van evident belang.

Er zijn landen die met jaloerse blikken kijken naar ons systeem van waterschappen. Maar het inrichten van een bestuurslaag buiten de politiek in een politiek bestel zal niet snel gebeuren. Ook in Nederland zien we dat de politiek zich er zelf mee wil bemoeien. Eerst voerde men het lijstenstelsel in en nu wilde men ook alle geborgde zetels afschaffen.

De podcastmakers begrepen niet hoe het toch kon dat het bedrijfsleven de geborgde zetels is kwijtgeraakt, maar dat de landbouw ze wel deels heeft behouden

Dirk Bruins, bestuurslid LTO Nederland

Ik volg de podcast 'Haagse Zaken' van het NRC. Onlangs werd ik verrast met een goede inhoudelijke aflevering over de waterschappen. De podcastmakers verwonderden zich over het feit dat de geborgde zetels niet zijn afgeschaft, ondanks een lange voorbereiding en een ruimere meerderheid hiervoor in politiek Den Haag.

De podcastmakers begrepen niet hoe het toch kon dat het bedrijfsleven de geborgde zetels is kwijtgeraakt, ondanks dat ze veel waterschapslasten betalen en naar de rechter waren gestapt, maar dat de landbouw ze wel deels heeft behouden. Ik weet het wel, lobby is namelijk niet altijd zichtbaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer