'Duidelijkheid en langetermijnperspectief: hoe eerder, hoe liever'

Zodra het woord Landbouwakkoord valt, ontstaat reuring. Als iets voor commotie zorgt, weet je: het onderwerp doet ertoe. Het Landbouwakkoord wordt dus als iets belangrijks beschouwd. Zorgvuldigheid en duidelijkheid zijn in dat geval belangrijk. Ik merk dat er veel onduidelijkheid is en dat is jammer. Veel vragen tijdens de ledenronde van afgelopen weken gingen over die onduidelijkheid.

%27Duidelijkheid+en+langetermijnperspectief%3A+hoe+eerder%2C+hoe+liever%27
© Dirk Hol

Ik kan me dat voorstellen, want er wordt van alles geroepen en geschreven door partijen van zowel binnen als buiten de landbouw. En niet alles is waar. Jammer dat het gebeurt, maar als het ertoe doet, zijn er altijd mensen en partijen die rookgordijnen optrekken en bewust verwarring zaaien.

Ik begrijp maar al te goed dat leden het spoor een beetje bijster raken en vol vragen zitten. Dan ontstaan vragen als: 'Levert LTO wel goede inhoud? Gooit LTO het op een akkoordje? Waarom loopt LTO niet van tafel?'

Het leek me goed om deze column nog maar eens aan te grijpen om klare wijn te schenken. Wij boeren en tuinders hebben behoefte aan duidelijkheid en langetermijnperspectief. Hoe sneller dat geschetst kan worden, hoe liever. Maar uiteraard gaat resultaat altijd voor snelheid. Dus de inhoud moet echt perspectief bieden. Daarom zitten alle vakgroepen en vaktechnische organisaties aan de onderhandelingstafel. Zij leveren de inhoud. Ook andere partijen doen dat.

De inhoud moet echt perspectief bieden, daarom zitten alle vakgroepen en vaktechnische organisaties aan de onderhandelingstafel

Dirk Bruins, bestuurslid LTO Nederland

Komt er een akkoord? Dat weten we nu nog niet, want er wordt nog gesproken. Mogelijk blijkt aan het eind dat partijen te ver uit elkaar staan, dan komt er niet eens een voorstel. Maar misschien komt er iets wat wel lijkt op duidelijkheid en perspectief. In dat geval leggen we het voor en zijn de leden aan zet.

In één zin samengevat: wie wil niet een Landbouwakkoord dat op korte termijn duidelijkheid en perspectief geeft over de toekomst en gedragen wordt door de leden?

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer