Subsidie voor bedrijfsopvolger en piekbelaster

Boeren kunnen vanaf 1 september 2023 subsidie aanvragen ter waarde van 1.500 euro voor advies of het volgen van een cursus. Thema's zijn bijvoorbeeld bedrijfsopvolging, kringlooplandbouw of natuurinclusieve landbouw. Op 10 juni opent er een aparte subsidieregeling voor piekbelasters.

Subsidie+voor+bedrijfsopvolger+en+piekbelaster
© Twan Wiermans

Het gaat om de regeling subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie (Sabe), een initiatief van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De afgelopen jaren is deze regeling een belangrijk middel gebleken voor agrarisch ondernemers die hun bedrijfsvoering willen verbeteren en verduurzamen. De thema's zijn divers. Voor deze nieuwe openstelling zijn vierduizend vouchers beschikbaar.

Boeren kunnen voor advisering terecht bij een groot scala aan onafhankelijke bedrijfsadviseurs. DLV Advies is een van de bedrijven waar veehouders de vouchers van 1.500 euro kunnen inzetten. Het gaat om onafhankelijk advies of scholing.


Diverse vragen

Volgens projectleider Martje van Laatum van DLV Advies zijn de vragen van boeren divers. Hoe kunnen we het beste emissiearm (ver)bouwen? Wat levert het op als ik investeer in monomestvergisting? Ik wil toetreden tot de maatschap, welke stappen moet ik ondernemen? Op welke wijze kan ik precisiebemesting zo efficiënt mogelijk toepassen?

Van Laatum: 'Voorgaande jaren zagen we dat de Sabe-voucher veel werd ingezet op duurzaam ondernemerschap 'Bedrijfsovername en bedrijfsbeëindiging'. Onze gecertificeerde BAS-adviseurs kijken welke stappen er in gang gezet kunnen worden. Denk aan het aanvragen van de vestigingssteun waarbij boeren tot veertig jaar in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid maximaal 100.000 euro subsidie bij bedrijfsovername kunnen krijgen.'

Met het oog op de stikstofproblematiek opent 10 juli een aparte Sabe-regeling voor veehouders met een hoge depositie op Natura 2000-gebieden. De vouchers kunnen hiervoor worden ingezet op de aandachtsgebieden persoonlijke ontwikkeling van ondernemer en bedrijf of bedrijfsovername en bedrijfsbeëindiging. 'Het gaat hier om advisering over de toekomst van het bedrijf zoals omschakelen, innoveren of verplaatsen', legt Van Laatum uit. 'Maar ook wanneer ondernemers zich oriënteren op de stoppersregelingen en ondersteuning nodig hebben bij hun afweging.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer