Subsidiepercentage teruggeschroefd in regeling Energie-efficiëntie glastuinbouw

Het subsidiepercentage voor de technieken die in aanmerking komen voor de subsidieregeling Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG) wordt teruggeschroefd naar 20. Dat was tot vorig jaar nog 25 procent. Dit maakte adviseur Wilko Wisse van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) woensdag bekend op het Lichtevent van Kas als Energiebron.

Subsidiepercentage+teruggeschroefd+in+regeling+Energie%2Deffici%C3%ABntie+glastuinbouw
© Fotostudio Gerard-Jan Vlekke

Een andere verandering is dat de categorie 'ledverlichting' dit jaar voor het eerst wordt losgetrokken van de overige zes verduurzamingstechnieken. 'Dat heeft te maken met de extreem grote vraag naar ledverlichting. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is bang dat het aantal aanvragen voor ledverlichting het volledige EG-subsidiebudget gaat opslokken. Dat is niet eerlijk tegenover de aanvragen voor de andere technieken', verklaart de RVO-adviseur.

De technieken die in aanmerking komen voor de EG-subsidieregeling zijn:
• Tweede energiescherm
• Aansluiting op warmtenetwerk of -cluster
• Aansluiting op biogas- of kooldioxidenetwerk of -cluster
• Luchtbehandelingssysteem
• Hogedrukvernevelingsinstallatie voor kaskoeling
• Energiescherm, inclusief ophogen kas en verdekken met diffuus glas met tweezijdige AR-coating
• Ledverlichting

Volgens Wisse werden het afgelopen jaar 206 subsidieaanvragen voor ledverlichting gedaan, ter waarde van 276 miljoen euro. 'De totale pot voor de EG-subsidieregeling bedroeg slechts 60 miljoen euro. We hebben uiteindelijk voor 50 miljoen euro aan subsidie afgegeven aan 154 aanvragen op het gebied van ledverlichting.'

'Wie het eerst komt, het eerst maalt' wordt vervangen door een loting

Wilco Wisse, adviseur bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Hoewel het budget voor de EG-subsidieregeling voor 2023 nog niet vaststaat, mag Wisse al wel bekendmaken dat deze start rond de 12 tot 14 miljoen euro. 'Dit is het budget voor de zeven technieken samen', verduidelijkt Wisse. 'De hoop is dat we dat bedrag nog verder kunnen ophogen, want dit is natuurlijk nooit genoeg. Al verwacht ik niet dat we er weer 60 miljoen euro uit kunnen slepen.' Vorig jaar stond het oorspronkelijke budget ook op 12 miljoen euro.


Loting bij overtekening

Zoals Wisse al aangeeft, verwacht RVO opnieuw een overtekening van de subsidieregeling. Voorgaande jaren gold het principe 'wie het eerst komt, het eerst maalt'. Daar komt dit jaar verandering in. 'Bij overtekening wordt gewerkt met een loting', aldus de adviseur. 'Dit was een wens vanuit de sector. Subsidieadviseurs kwamen via de oude manier in de knel. Want wie moesten ze invoeren? Dit is eerlijker.'

Wat de verdeling tussen de twee potten wordt, is nog niet bekend. Wisse meldt wel dat wanneer in de ene pot geld overblijft, dit naar de andere pot wordt overgeheveld. Het streven van RVO is dat de subsidieregeling in april wordt opengesteld.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer