LNV komt met subsidie op alternatieven voor glyfosaat

Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een subsidieregeling in voorbereiding om het gebruik van alternatieven voor glyfosaat te stimuleren.

LNV+komt+met+subsidie+op+alternatieven+voor+glyfosaat
© Twan Wiermans

De bewindsman streeft ernaar om de regeling rond de zomer van 2023 voor het eerst open te stellen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Deze subsidie is onderdeel van acties die bijdragen aan de uitvoering van een motie van de Tweede Kamerleden Tjeerd de Groot van D66 en Laura Bromet van GroenLinks. In deze motie wordt aangedrongen om het gebruik van glyfosaat voor het doodspuiten van grasland, groenbemesters en vanggewassen zo snel mogelijk te verbieden.

De subsidieregeling biedt volgens Adema ook de mogelijkheid voor financieel ondersteunen van projecten die gericht zijn op het ontwikkelen van innovatieve en niet-chemische maatregelen om de gewassen onder te werken. Verder wil de minister onderzoeken hoe het gebruik van alternatieven voor de genoemde toepassingen van glyfosaat is te verplichten. Voorwaarde is dan wel dat die alternatieven beschikbaar en praktijkrijp zijn.


Inbreng van sectoren

Adema biedt de sectoren, vooral de akkerbouw, bollenteelt en melkveehouderij, de mogelijkheid om mee te denken over alternatieven die gestimuleerd kunnen worden. Uiterlijk in juli van dit jaar verwacht hij de inbreng van de sectoren. Als het niet lukt om concrete afspraken te maken met de praktijk, neemt de minister zelf het voortouw.

In het najaar zal Adema de Tweede Kamer informeren over het effect van de acties om het gebruik van alternatieven voor glyfosaat te stimuleren. Hij zegt te begrijpen dat de Tweede Kamer hecht aan het zo snel mogelijk verplichten van deze alternatieven. De minister schrijft dat hij ernaar streeft om de verplichting alternatieven te gebruiken uiterlijk op 1 januari 2025 in te laten gaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer