Eerste teler in Vlaanderen met kersen onder glas

Kersentelers Benoit Demedts en Marie-Anne De Mey uit het Vlaamse Gits verkopen sinds enkele weken hun eerste serrekersen.

Eerste+teler+in+Vlaanderen+met+kersen+onder+glas
© Marcel Berendsen

Met tweehonderd kersenbomen op 1.000 vierkante meter is het stel uniek in Vlaanderen, blijkt uit een artikel op Vilt. 'Er zijn bij mijn weten geen andere serretelers met kersen in ons land', zegt Thomas Vandelannoote, adviseur kersen bij Proefcentrum Fruit (Pcfruit).

De kersen worden voor 20 euro per kilo verkocht. Als de rentabiliteit gunstig uitvalt, zijn de telers geneigd meer kersenbomen aan te planten.

Voor advies legden Demedts en De Mey hun oor te luister bij bedrijven in Nederland. Daar zijn wel enkele glastuinbouwbedrijven met kersen, waaronder bedrijven in oude rozenserres. 'Desondanks wisten we niet of de teelt rendabel zou zijn, maar we besloten het risico te nemen', zegt Demedts. Behalve de verkoop overtreft ook de productie vooralsnog alle verwachtingen. 'We plukken gemiddeld 4 kilo per boom.'


Oude kassen

Vandelannoote ziet meer mogelijkheden voor kersenteelt onder glas in Vlaanderen. 'Dat is vooral een optie in oudere serres, die al afgeschreven zijn en minder geschikt zijn voor andere teelten.' Daarvan staan er behoorlijk wat in bijvoorbeeld de sierteeltregio rond Gent en de groentestreek van West-Vlaanderen. 'Met een serre kun je de teelt vervroegen en zo'n drie weken eerder dan de buitenkersen op de markt komen. Daardoor kun je prijzen voor primeurfruit vragen en de benodigde marges misschien realiseren', schetst de adviseur van Pcfruit.

Het serrebedrijf van Demedts telt 2 hectare glas. Behalve kersen en aardbeien – met een productie van 300 ton de hoofdteelt op het bedrijf – worden er ook rode bessen, frambozen, blauwe bessen en bramen geteeld. Daarnaast teelt het stel aardappelen en bloemkool. Alle producten worden in de hoevewinkel verkocht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer