Duitse fruittelers plukken bijna kwart minder kersen

Ongunstig weer heeft in Duitsland geleid tot bijna een kwart minder kersen dan vorig jaar. Bij de oogst van peren is sprake van een lichte daling, meldt het Duitse statistiekbureau Destatis.

Duitse+fruittelers+plukken+bijna+kwart+minder+kersen
© Han Reindsen

Late vorst, hevige regen en stormen hebben de hoop van Duitse fruitboombedrijven op een minimaal gemiddelde kersenoogst op veel plaatsen verpulverd. Dit jaar werd in totaal 38.400 ton kersen geoogst, ruim 23 procent minder dan de 50.000 ton vorig jaar en 20 procent minder in vergelijking met het tienjarig gemiddelde (47.900 ton in de jaren 2011 tot 2020).

Het beduidend lage oogstvolume zoete kersen werd pas laat in het jaar zichtbaar. De eerste voorlopige schattingen op 10 juni waren gebaseerd op een aanzienlijk gematigdere daling van ruim 4 procent in vergelijking met het tienjarig gemiddelde. De definitieve inschatting op 20 augustus lag met 27.300 ton een stuk lager. Ten opzichte van het tienjarig gemiddelde van 32.700 ton betekent dit een daling van ruim 16 procent.


Kleine, zure kersenoogst

In tegenstelling tot de zoete kersen werd al vroeg een kleine, zure kersenoogst zichtbaar. De definitieve schatting voor 20 augustus van het oogstvolume van 11.000 ton week slechts licht af van de voorlopige schattingen in juni en juli. Het verschil in juistheid van de oogstramingen is te verklaren: zoete kersen zijn onderheviger aan grote weersafhankelijke onzekerheden dan zure kersen.

De Duitse perenoogst van dit jaar werd voor het eerst geschat op 20 augustus. Het verwachte oogstvolume van 38.700 ton blijft 1,4 procent achter bij de 39.300 ton van vorig jaar en het tienjarig gemiddelde van 39.600 ton met ruim 2 procent. De definitieve raming van de perenoogst wordt in november gemaakt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer