Overijsselse boer blijft worstelen met gans

Jagers mogen tot 2024 in en rond 500 meter van Overijsselse Natura 2000-gebieden in de winter niet gebruikmaken van de ontheffing voor schadebestrijding op ganzen met het geweer. De rechtbank heeft recent een vergunning daartoe vernietigd. Nog onduidelijk is of provincie Overijssel in beroep gaat tegen het besluit van de rechter.

Overijsselse+boer+blijft+worstelen+met+gans
© Vidiphoto

Als het aan LTO ligt, doet de provincie Overijssel dat wel. De organisatie is namelijk zeer teleurgesteld over het besluit van de rechter. Die oordeelde dat niet uitgesloten kan worden dat andere beschermde soorten worden verstoord en veel nadelen ondervinden van de jacht op de gans.

De ganzenproblematiek speelt vooral in waterrijke gebieden zoals de Wieden en Weerribben, de Veluwerandmeren, Sallandse Heuvelrug en de uiterwaarden van de IJssel, Vecht en het Zwarte Water. 'Met die zone van 500 meter komt er zo'n 20.000 hectare bij waar de gans in de winterperiode niet bejaagd mag worden', zegt LTO-regiobestuurder Hans van Beuzekom, portefeuillehouder faunabeheer.


Andere provincies

De uitspraak van de rechter heeft ook gevolgen voor gebieden in andere provincies die dicht bij een Overijssels Natura 2000-gebied liggen. Bovendien volgt in januari nog een uitspraak over een mogelijk verbod op beheer van ganzen in en rond natuurgebieden in de zomermaanden.

'In Overijssel weinig tot geen draagvlak voor ganzenopvanggebieden'

Ganzenschade is voor Overijsselse boeren al jarenlang een probleem. De provincie keerde de afgelopen jaren bijna 2 miljoen euro uit aan getaxeerde schadevergoedingen waarvan het grootste deel aan ganzenschade.


Terug naar 2005

'We hebben afgesproken dat we terug moeten naar het niveau van 2005, maar dat gaan we nooit halen als er steeds meer maatregelen uit handen worden genomen', stelt Van Beuzekom. 'Winterganzen zorgen voor schade aan gras dat al gaat uitlopen, voor versmering en verslemping van de grond en voor verslechtering van de waterkwaliteit. Ook ontstaat vraat aan akkerbouwgewassen.'

Van Beuzekom geeft aan dat juist ganzenafschot ervoor zorgt dat de dieren langere tijd niet terugkomen op de gewraakte percelen. 'Het is en blijft daarom van belang dat we teruggaan naar het afgesproken niveau van 2005.'


Geen draagvlak

Ook buurprovincies hebben te maken met ganzenoverlast. Waar in Gelderland wordt gewerkt met ganzenopvanggebieden merkt Van Beuzekom dat voor een dergelijke werkwijze in Overijssel nog niet veel animo is. 'Wij hebben na consultatie van onze achterban vastgesteld, en meerdere partijen met ons, dat daarvoor in Overijssel weinig tot geen draagvlak is.'

Dit komt volgens Van Beuzekom enerzijds door de grote populaties ganzen die de provincie rijk is, anderzijds door de ervaringen die de provincie in het verleden heeft opgedaan bij eerdere foerageerregelingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer