BIJ12: maatregelen tegen ganzen worden door boeren vaak als zinloos gezien

Boeren die te kampen hebben met gewasschade door ganzen zien het inzetten van preventieve maatregelen vaak niet als zinvol. Het aantal ganzen is groot en een gezamenlijke aanpak ontbreekt, waardoor ze het gevoel hebben er alleen voor te staan. Dat blijkt uit onderzoek van BIJ12.

BIJ12%3A+maatregelen+tegen+ganzen+worden+door+boeren+vaak+als+zinloos+gezien
© Vidiphoto

BIJ12 is namens de provincies verantwoordelijk voor de tegemoetkomingsregeling voor faunaschade. Ganzen richten jaarlijks voor tientallen miljoenen euro's aan schade aan, vooral aan grasland. Het voorkomen van deze schade is de verantwoordelijkheid van de boer zelf, bijvoorbeeld door de inzet van knalapparaten, lasers of vlaggen. In sommige gevallen mogen ganzen ook worden geschoten.

Desondanks blijft de ganzenschade jaar na jaar toenemen, stelt BIJ12. Daarom is onderzocht hoe boeren en jagers aankijken tegen het voorkomen van schade aan landbouwgewassen door ganzen. Provincies willen namelijk graag dat boeren zich meer inzetten voor het voorkomen van de schade. Om dit te bevorderen, moeten boeren in sommige provincies een deel eigen risico betalen bij ganzenschade.

In 'Van gansrijk naar kansrijk' is onderzocht hoe boeren en jagers aankijken tegen de mogelijkheden om schade te voorkomen en de rol die zij daarin voor zichzelf zien weggelegd. Uit het onderzoek blijkt dat veel boeren schade door ganzen?als een probleem ervaren, maar het gevoel hebben dat het inzetten van preventieve maatregelen weinig zinvol is, zolang andere partijen niet ook hun steentje bijdragen.

Weinig steun gevoeld

Bovendien zijn er te veel ganzen om effectief schadepreventie in te kunnen zetten. Ganzenschade is een probleem dat niet alleen door boeren kan worden opgelost, stellen de deelnemers aan het onderzoek. Jagers geven aan dat ze vanuit de samenleving en politiek weinig steun ervaren voor hun inzet om schade te bestrijden. De regelgeving en administratieve druk worden als complex ervaren. Toch voelen jagers een belangrijke mate van verantwoordelijkheid tegenover de boer.

De onderzoekers raden aan om lokaal met alle partijen de handen ineen te slaan. Ook moet worden gesproken over verantwoordelijkheid en onderlinge verwachtingen. Verder moeten boeren en jagers het vertrouwen en de vrijheid krijgen om binnen de gestelde kaders hun eigen keuzes te maken. Ook hebben boeren en jagers behoefte aan meer en betere informatie. Het is voor hen niet altijd duidelijk wat het effect is van hun acties.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer