Recordwinst voor grote kunstmestfabrikanten

De negen grootste kunstmestfabrikanten ter wereld hebben in 2022 een gezamenlijke recordwinst behaald van 49 miljard dollar. De bedrijven hielden een gemiddelde winstmarge van 36 procent over op hun producten.

Recordwinst+voor+grote+kunstmestfabrikanten
© Burt Sytsma Photography

Dat blijkt uit een analyse van het Institute for Agriculture and Trade Policy en non-profitorganisatie Grain. De fabrikanten profiteerden van de hogere kunstmestprijzen door de Russische invasie van Oekraïne, maar worden in de analyse ook beschuldigd van winstbejag. Het gaat om Nutrien, Yara, Mosaic, ICL Group, CF Industries, OCP, PhosAgro, OCI en K+S.

Deze producenten verdrievoudigden hun winst tussen 2020 en 2022 door hun prijzen te verhogen tot een niveau ruim boven de stijging van hun productiekosten. Inmiddels zijn de kunstmestprijzen iets dalende, al liggen ze nog altijd boven het historisch gemiddelde.


De prijsdaling komt mede door een lagere vraag vanwege problemen met betaalbaarheid en beschikbaarheid. In het eerste kwartaal van 2023 boekten meerdere producenten volgens branchegroep Fertilizers Europe verliezen voor hun Europese activiteiten.

Elders in de wereld hebben de hoge prijzen van kunstmest ook hun tol geëist. Volgens het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties is de helft van de wereldbevolking afhankelijk van voedsel dat is verbouwd met minerale meststoffen. De piek in kunstmestprijzen heeft de voedselproductie geraakt, wat een domino-effect heeft op het aantal mensen dat honger lijdt.

Door hogere kunstmestprijzen hebben 100 miljoen mensen een verhoogd risico op ondervoeding en nog eens 1 miljoen mensen lopen het risico te overlijden. Dat bleek in januari uit een studie van de universiteit van Edinburgh.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer