Stijging exportwaarde kunstmest is prijseffect

De Nederlandse exportwaarde van kunstmest is met 57 procent toegenomen, van 2,4 miljard euro in 2021 tot 3,7 miljard euro in 2022. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de nieuwste handelscijfers.

Stijging+exportwaarde+kunstmest+is+prijseffect
© Twan Wiermans

De toename komt door fors hogere exportprijzen. Het uitgevoerde gewicht is juist afgenomen. De exportwaarde van kunstmest in 2022 is de hoogste ooit gemeten, blijkt uit de CBS-cijfers. De hoge waarde heeft vooral te maken met de sterk gestegen gasprijs in 2022. Sinds 1988 is de exportwaarde van kunstmest ruim vervijfvoudigd. Het exportgewicht is met 14 procent afgenomen in 2022, maar ligt wel 16 procent hoger dan in 1988.



Van de geëxporteerde kunstmest is 79 procent in Nederland geproduceerd. De overige 21 procent is in het buitenland gemaakt en via Nederland verhandeld of vervoerd. In de Europese Unie wisselen Duitsland, Nederland en België elkaar af als grootste exporteurs van kunstmest. In 2022 was Duitsland de grootste exporteur met België als tweede en Nederland nipt als derde. Op grote afstand volgen Polen en Spanje.


China en Rusland grootste exporteurs

Voor 2021 zijn ook mondiale gegevens bekend. Volgens de Verenigde Naties was Nederland in dat jaar in volumegewicht de zesde exporteur en in waarde de zevende exporteur van kunstmest op de wereldranglijst. China en Rusland zijn wereldwijd met afstand de grootste exporteurs van kunstmest.

Nederland voert de meeste kunstmest uit naar België, Frankrijk en Duitsland. Op enige afstand volgen Brazilië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Deze zes landen zijn samen goed voor 70 procent van het totale exportgewicht van uit Nederland afkomstige kunstmest.

De grootste absolute groei sinds 1988 betreft de export naar België met een toename van 0,4 miljard kilo in 1988 tot 1,8 miljard kilo in 2022. Procentueel is de groei van de export naar Brazilië het grootst. In 2022 was het exportgewicht van meststoffen naar Brazilië elf keer groter dan in 1988. De export naar Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten ligt nu op een wat lager niveau dan in 1988.


Veel import uit België

Nederland importeert ook kunstmest. Ruim de helft van de ingevoerde kunstmest gaat meteen door naar het buitenland. De import betreft 2,2 miljard kilo in 2022. Daar staat een export tegenover van 7,0 miljard kilo. Behalve de grootste exportbestemming is België ook de grootste leverancier van kunstmest voor Nederland. Daarna volgt Duitsland.

Het derde herkomstland van kunstmest dat Nederland vanuit het buitenland aankoopt is Rusland. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is de import uit Rusland nauwelijks afgenomen. Nederland was in 2022 de zevende EU-importeur van kunstmest uit Rusland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer