Uitleveren kunstmest laat flink op zich wachten

De dalende prijs van aardgas zorgt voor lagere productiekosten voor stikstofmeststoffen in Europa. Daardoor zakken ook de kunstmestprijzen voor boeren. Toch blijft de vraag nog fors achter. 'Op dit moment lopen de uitleveringen achter op vorig jaar', meldt inkoopmanager meststoffen Luuk Hagting van Agrifirm.

Uitleveren+kunstmest+laat+flink+op+zich+wachten
© Burt Sytsma Photography

Volgens Hagting wordt wereldwijd voldoende stikstofkunstmest geproduceerd, maar is er simpelweg weinig beweging in de markt. 'De wereldmarkt van fosfaatmeststoffen is stabiel en de markt voor kali ligt al een halfjaar stil, met sterk dalende prijzen tot gevolg', legt hij uit.

'Boeren wachten nog steeds op een lagere prijs. Mijn advies is om niet langer te treuzelen. Sla nu toe, ook voor een stukje leveringszekerheid', benadrukt de Agrifirm-productmanager. Overigens is de kunstmestproductie in Europa door producenten wel op een lager pitje gezet. 'In België staat een fabriek stil en ook OCI en Yara draaien minder hard.'


58 euro voor KAS

De inkoopprijs voor boeren voor kalkammonsalpeter (KAS) ligt nu op zo'n 58 euro per 100 kilo, blijkt uit een rondvraag langs verschillende marktpartijen. Kali kost circa 75 tot 80 euro per 100 kilo. Voor tripelsuperfosfaat betaalt de boer bijna 95 euro per 100 kilo. Hagting: 'Onze transporteurs zien nu een achterstand in volume. Als in maart en april de vraagt piekt, wordt de achterstand niet ingehaald. Daarvoor is er in de markt te weinig transportcapaciteit.'

Sla nu toe met kunstmest inkopen, ook voor een stukje leveringszekerheid

Luuk Hagting, inkoopmanager meststoffen bij Agrifirm

De Agrifirm-inkoopmanager geeft aan dat de vraag naar kunstmest nu vooral komt vanuit de akkerbouw. 'Zij willen de granen bemesten. Daarna komen de veehouders die kunstmest willen strooien voor de eerste grassnede. Dat kan nog niet overal, omdat de weides niet overal in Nederland al goed genoeg berijdbaar zijn.'


Hagting wijst boeren erop op tijd kunstmest te bestellen. 'Reken op een levertijd van een week. Tegenwoordig ligt er minder op voorraad, en kan er vooral in piekperioden minder snel worden geleverd dan voorheen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer