Bedrijfsomvang emissierichtlijn EU nog onzeker

De Europese milieuministers willen dat rundveebedrijven wel onder de Richtlijn Industriële Emissies (RIE) gaan vallen, maar de landbouwministers vinden dat grondgebonden rundveebedrijven er niet bij horen. In juli moet duidelijk worden waar het Europarlement voor kiest.

Bedrijfsomvang+emissierichtlijn+EU+nog+onzeker
© Twan Wiermans

In het voorstel van de Europese Milieucommissie dat op 22 mei is aangenomen staat dat veehouderijen met meer dan 300 grootvee-eenheden (GVE) onder de RIE vallen.

Voor melkveebedrijven betekent dit dat de RIE geldt als ze meer dan 240 koeien hebben met bijbehorend jongvee. Voor vleeskalverbedrijven gaat het om meer dan 750 kalveren, volgens de EU-norm van 0,4 GVE voor een kalf. Voor pluimvee en varkens zetten de milieuministers de grens op 200 GVE. Dat zijn zo'n 28.500 vleeskuikens, 14.250 legkippen en 350 zeugen met biggen tot 20 kilo of 650 vleesvarkens.

De landbouwministers vinden dus dat grondgebonden rundveebedrijven niet onder de RIE hoeven te vallen en stelden hogere grenzen voor van 280 GVE voor pluimvee en 300 GVE voor varkens. Die grens zou ook voor vleeskalveren gelden.


Afwijkende waardes

Het allereerste voorstel van de Europese Commissie was overigens 150 GVE voor alle rundvee-, pluimvee- en varkensbedrijven. Later ging dat omhoog naar 300 GVE en nu liggen er dus twee voorstellen met afwijkende waardes.

In juli moet er definitief duidelijkheid komen. Dan stemt het Europarlement over de RIE en wordt duidelijk waarvoor wordt gekozen: de striktere normen van de milieuministers, de normen van de landbouwministers of een compromis.

Voor Nederland is het vooral van belang welke beslissing er komt voor rundvee en kalveren. 'Varkens- en pluimveebedrijven hebben hier al te maken met strikte milieunormen', zegt Herman Litjens die namens LTO dit dossier volgt. 'De invoering van de RIE zal daar niet veel aan toevoegen, al zal het wel weer meer administratieve lasten met zich meebrengen.'


Lijst met technieken

In juli wordt ook gestemd voor hoe snel bedrijven aan de RIE moeten gaan voldoen. Voor kalveren, melkvee en vleesvee moet er eerst nog een lijst komen met de best beschikbare technieken. 'Het zal dan ook nog wel een paar jaar duren voordat bedrijven aan de RIE moeten voldoen', verwacht Litjens.

Het kan nog lastig worden als de EU ook de methaanuitstoot in de RIE gaat meenemen. Gezien de noodzaak om de CO2-uitstoot te beperken, is dat een mogelijkheid. Dat is een flinke opgave voor rundveehouders, maar ook voor de varkenshouderij moeten daar dan nog systemen voor worden aangewezen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer