Westlandse tuinders gaan gietwater opslaan tegen wateroverlast

Tien tuinders in het Zuid-Hollandse Westland gaan in een pilot hun gietwater hergebruiken via een berging. Hiermee willen ze verzilting en wateroverlast in de streek tegengaan.

Westlandse+tuinders+gaan+gietwater+opslaan+tegen+wateroverlast
© Vidiphoto

Coöperatie Nature Water, Hoogheemraadschap van Delfland, provincie Zuid-Holland en stichting Kennis in Je Kas ondertekenden hiervoor een intentieovereenkomst.

In de pilot onderzoeken de ondernemers op locatie Hooghe Beer welke alternatieven er zijn om het waterverbruik te verduurzamen. Het doel is om te kijken of tuinders gezamenlijk regenwater in de ondergrond kunnen opslaan om het in droge tijden weer op te pompen voor gebruik.


Naast het realiseren van een gezamenlijk waterbassin als berging, zetten de tuinders een waterbank op. Daarin zijn onderlinge waterstromen te verrekenen, zodat elke tuinder dus voor het eigen verbruik betaalt. De ondernemers kijken onder andere naar hoeveel water is terug te winnen en wat de effecten zijn op het grond- en oppervlaktewater.

Door gebruik te maken van ondergrondse opslag van regenwater is minder grondwater nodig. De afgelopen jaren zijn er in Nederland steeds extremere weersomstandigheden en ook in Westland zijn hevigere regenbuien en langere periodes van droogte. Dit geeft volgens de initiatiefnemers extra kans op overstromingen of een drinkwatertekort. En ook het verzakken van woningen en verzilting liggen dan op de loer.

Gemeente Westland draagt 300.000 euro bij aan het project.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer