Europese Unie staat gebruik afvalwater bij irrigatie toe

Nieuwe Europese wetgeving maakt het straks mogelijk dat boeren en tuinders gezuiverd afvalwater kunnen gebruiken voor de irrigatie van land- en tuinbouwgewassen. Het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese lidstaten hebben daartoe een akkoord bereikt.

Europese+Unie+staat+gebruik+afvalwater+bij+irrigatie+toe
© vanhoekbouw.nl

Op dit moment zijn er al zeven lidstaten van de Europese Unie (EU) waar gezuiverd stedelijk afvalwater voor de irrigatie van gewassen wordt gebruikt. Iedere lidstaat deed dit naar eigen inzicht en met eigen kwaliteitsnormen. Bij andere lidstaten leidde dit tot twijfels over de kwaliteit van land- en tuinbouwproducten uit die landen.


Met de nieuwe Europese wetgeving, die de veiligheids- en kwaliteitsnormen regelt van het gezuiverde afvalwater, wordt die twijfel weggenomen. Elk gewas of de watergift nou met grondwater of gezuiverd water is gerealiseerd, voldoet dankzij deze wetgeving aan dezelfde kwaliteitsnormen.

Circulaire economie

VVD-Europarlementariër Jan Huitema, onderhandelaar op dit dossier namens Renew Europe, is erg tevreden met het resultaat. Volgens hem brengt de nieuwe wetgeving de circulaire economie weer een stap dichterbij.

'De strenge veiligheids- en kwaliteitsnormen die we nu hebben afgesproken, zorgen ervoor dat gezuiverd afvalwater zonder twijfels over voedselveiligheid kan worden hergebruikt. Dat zorgt weer voor minder waterverspilling. Een win-win situatie dus. Zeker als we in de toekomst te maken krijgen met meer periodes van droogte, ontstaat er meer behoefte aan hergebruik van water. Dan is het verstandig dat we nu alvast duidelijke regels hebben.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer