Goed gietwater belangrijk voor duurzame productie glastuinbouw

Belangenbehartiger Glastuinbouw Nederland heeft een bijdrage van LTO Noord Innovatiefonds ontvangen. Daarmee kan een opzet worden uitgewerkt voor de beschikbaarheid van voldoende en goed gietwater in de Zuid-Hollandse regio Westland. Het plan moet duidelijk maken welke oplossingsrichting in welk gebied het meest kansrijk is.

Goed+gietwater+belangrijk+voor+duurzame+productie+glastuinbouw
© Han Reindsen

Voor voldoende gietwater wordt naast regenwater gebruikgemaakt van grond- en oppervlaktewater. Bij het geschikt maken van dit water ontstaat brijn: een zoutconcentraat dat nu nog in de bodem geloosd mag worden. 'De ontheffing daarvoor loopt juli 2022 af', zegt co├Ârdinator Frits Mandersloot van het LTO Noord Innovatiefonds.

'Goed en voldoende gietwater is voor de glastuinbouw van groot belang voor een duurzame productie. Daarom is het belangrijk dat de glastuinbouwsector in het Toekomstplan Gietwatervoorziening Westland in beeld brengt wat mogelijk is om op een duurzame manier in de toekomst over voldoende gietwater te beschikken.'


Hergebruiken en beperken watergift

Het huidige maatwerk op gietwater loopt in 2022 af. Hierdoor loopt de beschikbaarheid van goed gietwater in de hele regio gevaar. Goed gietwater is niet alleen essentieel voor de productie, maar ook voor het optimaal hergebruiken en beperken van de watergift. Duidelijkheid rondom mogelijke alternatieven en het tijdspad geeft de tuinders inzicht in waar geïnvesteerd moet worden om ook in de toekomst over voldoende gietwater te beschikken.

Met samenwerkingsverband Greenport West-Holland en andere betrokkenen zet Glastuinbouw Nederland zich in om de mogelijkheden en knelpunten inzichtelijk te maken. Daaruit moet een toekomstplan voor ondernemers in de glastuinbouw en een betere samenwerking tussen de verschillende partijen opleveren. Daarbij kunnen regionaal oplossingen worden gezocht die van meerwaarde zijn voor de gehele regio.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
 • Zondag
  29° / 16°
  5 %
Meer weer