Bioveiligheid onder de loep op zeugenbedrijf

Dierenarts Wouter Heitkamp van De Oosthof loopt samen met bedrijfsleider Niels Damsteegt in de kraamstal van zeugenbedrijf De Lichtenberg. Heitkamp voert de biosecuritycheck uit die De Oosthof heeft ontwikkeld. Daarbij doorloopt hij een vragenlijst met zeventig punten die te maken hebben met zowel de externe als interne bioveiligheidsmaatregelen op het zeugenbedrijf.

Deze vragenlijst is onder andere ontwikkeld voor de aanpak van de virusziekte PRRS, maar ook om de risico's van insleep van Afrikaanse varkenspest in beeld te brengen. In de kraamstal gaan de vragen onder meer over hoe vaak de naalden worden gewisseld bij het toedienen van ijzer en vaccins. Volgens Damsteegt worden de naalden iedere drie tot vier tomen gewisseld. Heitkamp geeft aan dat het beter is om naalden bij iedere toom te wisselen om het risico op ziekteoverdracht te verkleinen. 'Daar gaan we dan eens serieus naar kijken', antwoordt Damsteegt.

Op het zeugenbedrijf zijn al meerdere maatregelen genomen om de externe en interne bioveiligheid te verbeteren. Zo worden de gespeende biggen met eigen vervoer weggebracht naar de biggenstal die op enige afstand staat. Bij de kraam- en dragende zeugen zijn er aparte omkleedruimtes met laarzen, overalls en een wasmachine. Verder gaan bij het spenen de biggen via de ene gang weg, terwijl de zeugen via een andere gang naar de groepshuisvesting gaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer