Jonge kalverhouders hongerig naar kennis

'Kalverhouders zoeken naar meer verdieping en willen met elkaar sparren', zegt Henriëtte Rozendaal als kennismakelaar Kalverhouderij. Ze ontwikkelde samen met LTO Nederland en de Vereniging voor Kalverhouders (VVK) de vaktechnische cursus Kalverhouderij. Voordat de zevendaagse training vorig jaar startte, ontving Rozendaal best wat sceptische reacties. Zitten kalverhouders wel op zoiets te wachten?

Jonge+kalverhouders+hongerig+naar+kennis
© Maarten Sprangh Photography

Het tegendeel blijkt waar, de sector met zevenhonderd witvleesbedrijven en duizend rosébedrijven is behoorlijk leergierig. Na een succesvolle eerste cursus, wordt de training nu voor de tweede keer gegeven en ook voor een derde is flink animo.

Het zijn vaak jonge kalverhouders die meer willen weten over hun sector, regelgeving en actualiteiten. De honger naar kennis wordt versterkt doordat er op agrarische scholen nauwelijks onderwijs over de kalverhouderij wordt gegeven.


Ruwvoer

De thema's zijn divers: stalklimaat, huisvesting, economie, slachterij, ketenkwaliteit, mest, milieu, voeding en onderzoek. Ook staan er bedrijfsbezoeken binnen en buiten de kalverhouderij op het programma. De cursisten bezochten vorige maand een melkveebedrijf en stonden stil bij de overgang naar het vleeskalverbedrijf. 'Ze hadden veel vragen', weet Rozendaal. 'Hoe fokken melkveehouders het kalf op, werken ze met protocollen, wanneer starten ze met het geven van brok en wat is het medicijngebruik?'

Flexibele opstelling jonge kalverhouders ondanks overheidsbeslissingen

Henriëtte van Rozendaal, kennismakelaar Kalverhouderij

Andersom is er volgens de kennismakelaar ook onwetendheid bij melkveehouders over de vleeskalverhouderij. Ze denken vaak ten onrechte dat een blank kalf acht maanden lang alleen maar melk krijgt. 'Dat gebeurt allang niet meer. Een kalf dien je al twee tot drie dagen na de geboorte wat luzerne, hooi of gehakseld stro aan te bieden, met daarnaast een goed brokje. Dat is nodig voor een goede pensontwikkeling.'


'De kalverhouderij is deels verantwoordelijk voor de onkunde die soms in de melkveehouderij leeft', schetst Rozendaal. 'We moeten onze wensen beter uitdragen.' Daarnaast is ze gedreven om te laten zien dat de sector aan vakbekwaamheid werkt en ondernemend is. De kalverhouderij heeft de deuren volgens haar te lang dicht gehouden. Nu is het tijd om die te openen en te laten zien hoe duurzaam en innovatief ondernemers zijn.

'De jonge generatie kalverhouders is erg enthousiast. Ze zijn niet blij met de overheidsbeslissingen, maar proberen zich wel flexibel op te stellen. Verder zijn er stoppers en bedrijven nabij natuurgebieden. Kalverhouders op de Veluwe bijvoorbeeld hebben het zwaar, bij investeringen of bedrijfsovername werken banken vaak niet mee.'


Elkaar de schuld toeschuiven

Arjen van Veenhuisen is dierenarts op melkvee- en kalverbedrijven en verzorgt een onderdeel van de training. Hij merkt dat de sectoren elkaar nog wel eens de schuld toeschuiven. 'Het is heel makkelijk om naar elkaar te wijzen. Melkveehouders zouden slechte kalveren leveren. Kalverhouders gebruiken te veel antibiotica en dienen beter te betalen voor het kalf. Jammer, want je hebt elkaar nodig.'

Wat de dierenarts vooral wil meegeven, is dat ondernemers zelf hun verantwoordelijkheid nemen. 'Richt je op datgene dat je zelf kunt verbeteren op jouw bedrijf. Als elke sector dat doet, is er veel te winnen.' Zeker nu de 28-dagenregeling eraan komt, is dat belangrijk. Deze maatregel ging dit jaar al in Duitsland in, kalveren mogen pas vanaf 28 dagen het melkveebedrijf verlaten.

Duitse kalveren komen niet per definitie vitaler op Nederlandse kalverbedrijven aan, ziet Van Veenhuisen. 'Het houdt nog niet over.' Vooral longontsteking steekt vaker de kop op. Op het melkveebedrijf neemt de infectiedruk toe, omdat er meer kalveren worden aangehouden. De huisvesting is daar niet altijd op aangepast.

Een goede immuniteitsopbouw na de geboorte is dus belangrijk. Naast goed biestmanagement is vaccinatie tegen diarree en longontsteking aan te raden. 'Het kan op melkveebedrijven vaak financieel uit om de drachtige koeien te vaccineren, zodat de kalveren via biest beschermd zijn.'


Rol melkveehouder

De overgang naar het kalverbedrijf kan volgens Van Veenhuisen soepeler. Adviseurs voor jongveeopfok van bedrijven als de VanDrie Group, de Denkavit Groep en Fuite kunnen daar bij helpen. 'Natuurlijk bezoeken ze de melkveehouder om poeder te verkopen, maar die firma's hebben zeker ook belang bij de levering van vitale kalveren.'

Verder bestaan er diverse programma's waaraan beide sectoren deelnemen. Door deze gezamenlijke aanpak zijn kalveren sterker en starten ze vlotter op. De kalveren op het vleeskalverbedrijf worden gevolgd en de gegevens worden teruggekoppeld naar de melkveehouder. 'Ook de jongveeopfok van het melkveebedrijf kan hierdoor verbeteren, waardoor vaarzen beter zullen presteren', besluit de dierenarts.


Ook meer leren over de kalverhouderij?

De zevendaagse vaktechnische cursus Kalverhouderij wordt ook in 2024 gegeven. De prijs bedraagt 749 euro per persoon. Als kalverhouder of medewerker van een kalverhouderij kan je tot 75 procent korting krijgen via Colland Arbeidsmarkt. Aanmelden via info@henrietterozendaal.nl. Er is ook een onlinetraining. VKK-leden betalen 125 euro voor de complete cursus, niet-leden 250 euro. Voor meer informatie: kalverhouder.nl/e-learning. De eerste landelijke Jongerendag Kalverhouderij vindt vrijdag 9 juni plaats. Het thema is: optimistisch ondernemen. Voor meer informatie hierover: jongerendagkalverhouderij.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer