Frankrijk sluit controlepost aanvoerhaven Ierse kalveren

Update- De Franse autoriteiten hebben een van de twee opvangstations voor kalveren in de haven van Cherbourg tot nader order gesloten. Daardoor is de capaciteit voor de overzeese export van kalveren vanuit Ierland naar Nederland en andere EU-afnemers gehalveerd*.

Frankrijk+sluit+controlepost+aanvoerhaven+Ierse+kalveren
© Studio Van Assendelft

De sluiting is het gevolg van geconstateerde overtredingen op het gebied van dierenwelzijn en rusttijden bij het Pignet-controlepunt in de haven. Van de ruwe behandeling van kalveren zijn videobeelden in omloop. Het controlestation Qualivia in dezelfde haven van Cherbroug valt niet onder de sluiting en is gewoon in bedrijf.

De kalveren uit Ierland moeten na hun reis over zee in Cherbourg worden gevoerd en minimaal 12 uur rusten voordat ze verder op transport mogen. De Franse douane en veterinaire diensten controleren op de naleving deze EU-regels.

De Ierse nieuwssite Agriland meldt dat Ierse handelaren in het weekeinde de handel in Ierse kalveren merkbaar zagen afnemen als gevolg van de sluiting van de Franse controlepost.


Dit is de derde tegenslag voor de export van Ierse kalveren in korte tijd. Door storm en een Franse staking is in de afgelopen drie weken een aantal veetransporten afgelast.

* In een eerder versie van dit artikel stond dat beide controleposten in de haven waren gesloten en dat de export van Ierse kalveren vrijwel is stilgevallen. Dit was onjuist, waarvoor onze excuses.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer