'Melkveehouder en kalverhouder hebben elkaar nodig'

Gerben Haandrikman in het Overijsselse Gramsbergen heeft 1.058 witvleeskalveren en 20 hectare grond. Hij vertelt waarom hij de vaktechnische cursus Kalverhouderij volgt.

%27Melkveehouder+en+kalverhouder+hebben+elkaar+nodig%27
© Eigen foto

Haandrikmans ouders hadden fokvarkens, rosékalveren en schapen. Na zijn opleiding Melkveehouderij aan de middelbare landbouwschool ging hij als zzp'er aan het werk en kwam hij veel bij kalverhouders. 'Zo ben ik erin gerold. Het is een mooie sector en ik wilde daar verder in. We hebben thuis alle oude bedrijfsgebouwen vlak geschoven en een nieuwe kalverstal neergezet. Ik vind het mooi werk, geen ronde is hetzelfde.'

Voor melkveehouders is het niet rendabel om stiertjes zelf af te mesten

Gerben Haandrikman, kalverhouder in Gramsbergen

Verdient u een goede boterham?

'We hebben een normaal inkomen. Het is geen vetpot, maar we hoeven ook niet te schrapen.'


Waarom volgt u de cursus?

'Alle onderdelen spreken me aan. Tijdens mijn opleiding heb ik nooit iets geleerd over de kalverhouderij, dat miste ik wel. Ik ben ook iemand die graag de technische resultaten verbetert. Ik stop immers veel geld in mijn dieren, dat moet ook terugverdiend worden. Bovendien dragen goede kengetallen bij aan een gunstiger contract bij onze kalfsvleesintegratie Denkavit.'


Welke kengetallen vindt u belangrijk?

'Ik streef naar een hoge karkasgroei per dag, die ligt bij ons nu op 633. De uitval dient onder de 2,5 procent te liggen. Het wisselt per ronde, maar wij zitten gemiddeld op 1,7 procent. De kleur van het vlees is wat aan de hoge kant en kan dus beter. Dan heb je nog het vetgehalte van 2,42, we streven naar 2,5 procent.'


Wat was een leermoment?

'We kregen uitleg over de pensontwikkeling bij kalveren. Bij pensdrinkers sterven de penspapillen af, waardoor de voerbenutting van het kalf daalt.


'Door een kalf op tijd te behandelen, vaak water te voeren, de pens schoon te spoelen of een speen te gebruiken, kun je zorgen dat de pens gezond blijft.'


Hoe ziet u de samenwerking?

'We hebben elkaar nodig, bij een goede samenwerking worden we er allebei beter van. Voor melkveehouders is het niet rendabel om stiertjes zelf af te mesten. Kijk je naar de melkprijs die ze per liter ontvangen, dan betaalt de kalverhouderij hiervan zo'n 4 cent vanwege de vele melk en melkpoeders die we voeren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 15°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer