5 vragen over uurloon vleeskalverhouder

Zo'n 40 euro per afgeleverd kalf verdienen houders van blankvleeskalveren doorgaans. Al haalden ze dat vorig jaar gemiddeld genomen niet. Doorgaans verdienen kalverhouders een redelijk goed uurloon, al zijn de onderlinge verschillen groot, blijkt uit de cijfers van Wageningen Economic Research (WEcR).

5+vragen+over+uurloon+vleeskalverhouder
© Marcel Berendsen

Over welke cijfers gaat het?

WEcR heeft alleen voldoende gegevens van bedrijven met blankvleeskalveren op contract. Er zitten wel bedrijven met rosékalveren in het Bedrijven Informatie Net, maar het aantal is te klein om goede uitspraken te kunnen doen over het inkomen.


Hoe was het afgelopen jaar?

Afgelopen jaar liepen de kosten voor voer (melk) en energie fors op. Dat werd gemiddeld genomen onvoldoende gecompenseerd door de opbrengsten uit de contracten. Een gemiddeld vleeskalverbedrijf verdiende daardoor vorig jaar per onbetaalde arbeidseenheid (aje) maar 24.200 euro.

Dat inkomen ligt ver onder de grens van 58.000 euro die WEcR hanteert als een inkomen voor het aantal uren (2.200 per jaar) en de kennis die de kalverhouder inbrengt.


Hoe groot zijn de onderlinge verschillen?

Die zijn enorm, zoals in de hele landbouw gebruikelijk is. De beste 20 procent van de bedrijven behaalden vorig jaar nog een inkomen van 50.800 euro per onbetaalde aje, omgerekend zo'n 23 euro per uur. De 20 procent bedrijven met het laagste inkomen moesten het doen met slechts 5.500 euro per onbetaalde aje, dat is 2,50 euro per uur.


Hoe zijn de opbrengsten door de jaren heen?

Gemiddeld genomen haalt een bedrijf met witvleeskalveren op contract een behoorlijk goed inkomen. In 2021 was het inkomen, mede door de coronasteun vrij hoog met 47.300 euro per onbetaalde aje. De jaren daarvoor ligt het gemiddelde doorgaans boven de 40.000 euro. Dat is circa 80 procent van de richtlijn die WEcR voor het inkomen hanteert.

Dat is niet uitzonderlijk, bijvoorbeeld melkveehouders halen gemiddeld genomen maar zo'n 60 procent van die richtlijn. Ook daar zijn de verschillen tussen de bedrijven met het hoogste en laagste inkomen altijd enorm.


Wat is nu het inkomen per kalf en per plaats?

Vorig jaar was het bedrijfsinkomen per plaats en kalf laag. Per plaats was het 35 euro en per afgeleverd kalf ruim 20 euro, bij 1,7 afgeleverd kalf per plaats volgens de Kwin-normen. Het jaar daarvoor was dat een stuk beter met 69 euro per plaats en 34 euro per afgeleverd kalf. In 2020 was het 63,65 per plaats en circa 37 euro per afgeleverd kalf.

De jaren daarvoor schommelt het inkomen voor kalverhouders gemiddeld ook tussen de 60 en 70 euro per plaats en 35 tot 41 euro per kalf. Waarbij alle jaren de verschillen tussen de 20 procent bedrijven met het hoogste inkomen een factor 3 tot 12 hoger ligt dan het inkomen op de bedrijven met het 20 procent laagste inkomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer