Friese bestuurders mikken op verdelen van de pijn bij stikstofaanpak

De bij het Friese Programma Landelijk Gebied (FPLG) betrokken partijen lijken elkaar voorzichtig te vinden in een gezamenlijke aanpak.

Friese+bestuurders+mikken+op+verdelen+van+de+pijn+bij+stikstofaanpak
© M Berendsen

Provincie, gemeenten, landbouworganisatie LTO Noord en de Friese natuur- en milieufederatie beseffen dat ze er samen moeten zien uit te komen, zodat de landbouw niet onevenredig veel inlevert en de natuur er toch op vooruit gaat.

De bestuurders mikken op het verdelen van de pijn, zodat de nadruk minder komt te liggen op stikstofreductie in Zuidoost-Friesland zoals eerder aangekondigd. Alle agrarische bedrijven in de provincie moeten dan inzetten op het verminderen van de emissies. Voorwaarde daarbij is dat zo'n generiek beleid voldoende lucht biedt. En dat de andere delen van de provincie bereid zijn wat extra te doen, bleek vorige week tijdens een webinar van de provincie over het FPLG.

Of dat gaat lukken is de vraag. 'Sturen op depositie op natuur is moeilijk en extensiveren is heel duur', vatte LTO Noord-regiovoorzitter Trienke Elshof het dilemma kernachtig samen. 'Boeren hebben dan extra grond nodig. Dat vergt herverkavelen om bedrijven die door willen een toekomst te geven. En dat is een heel proces.' Wel ziet zij al vrij snel ruimte ontstaan door het wegvallen van de derogatie.

Landbouwgrond moet landbouwgrond blijven, tenzij men anders beslist

Douwe Hoogland (PvdA), gedeputeerde van Friesland

Wethouder en oud-melkveehouder Jan van Weperen (VVD) van gemeente Ooststellingwerf is blij dat er bij nader inzien minder druk wordt gelegd op de agrariërs die in Zuidoost-Friesland boeren in de buurt van het Fochteloërveen en het Drents-Friese Wold. 'Dat geeft een lichte hoerastemming. De soep wordt hier minder heet gegeten dan hij wordt opgediend. En alles wat de stikstofdeken dunner maakt, hoef je minder te doen in dit gebied.'


Stimuleringsregeling

Elshof hoopt dat de stimuleringsregeling voor innovatiemaatregelen en kennisverbetering op boerenerven goed wordt opgepakt. Daarmee kunnen alle Friese bedrijven relatief eenvoudig meters maken bij het verminderen van de bedrijfsemissies. 'De winst die dat oplevert moeten we kunnen verzilveren. Naast innoveren moeten we het ook hebben over verplaatsen. Zijn we daar wel voldoende op toegerust? Ik ben daar nog niet gerust op.'

Gedeputeerde Douwe Hoogland (PvdA) vindt dat verplaatsen landelijk moet worden opgelost. 'We moeten zuinig zijn met onze grond. Landbouwgrond moet landbouwgrond blijven, tenzij het gebiedsproces anders beslist. Je kunt grond van wijkers bijvoorbeeld ook verpachten.'


Stoppers

Directeur Hans van der Werf van de Friese Milieufederatie merkt dat boeren in Friesland inmiddels nadenken over stoppen. 'Er kloppen er nu al zo'n zestig tot tachtig aan bij de provincie en er zijn er vast wel meer. Ook op die manier is nog een slag te maken.'

Daarnaast ziet Van der Werf kansen in andersoortige innovaties zoals het telen van hennep of het boeren met water. 'Ik ben blij verrast dat boeren ermee aan de gang willen. In de veenweiden moeten we ze wel helpen. Verhoging van de grondwaterstand tot 40 centimeter onder het maaiveld heeft veel gevolgen voor de bedrijfsvoering. Maar het scheelt ook uitstoot van methaan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer