Van der Wal: miljarden hoeven niet via provincies, via Landbouwakkoord ook prima

Zolang de doelen op het gebied van stikstofreductie maar worden behaald, maakt het minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof niet uit via welke weg het daarvoor beschikbare geld wordt besteed.

Dat zei Van der Wal woensdag na afloop van de ministerraad. 'Er is 24,3 miljard euro voor de sector en natuur. Welk bedrag via het Landbouwakkoord of via de provincies gaat, maakt mij niet uit. Het gaat mij erom dat we met dat geld de doelen halen.'

De NOS meldde op basis van uitgelekte documenten van het ministerie van LNV dat landbouwminister Piet Adema 6,7 miljard euro van het kabinet wil voor de realisatie van afspraken in het Landbouwakkoord. Van der Wal wil niet ingaan op dat bedrag. 'Er circuleren allerlei bedragen. De hoogte van het bedrag maakt mij niet uit. Wat er nu ligt is een tussenversie, geen Landbouwakkoord. Deze versie gaat naar het Planbureau voor de Leefomgeving, die er nog naar gaat kijken.'


Door nu te stellen dat de stikstofmiljarden niet per se via de eerder aangegeven route, dus de provincies, hoeven te worden ingezet, lijkt Van der Wal steun te zoeken voor de wet die het transitiefonds mogelijk moet maken. Daar wordt volgende week over gestemd in de Tweede Kamer. Dinsdag gaf de stikstofminister al aan: 'Ik ga echt nog wel mijn kopjes koffie drinken om te kijken waar ik nog wat kan doen. Uiteindelijk wil ik gewoon die meerderheid.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer