LTO geeft kabinet tot 21 juni de tijd voor Landbouwakkoord

LTO Nederland neemt tot 21 juni de tijd om tot een Landbouwakkoord te komen, anders is het voor de belangenbehartiger 'klaar'. Dat zei voorzitter Sjaak van der Tak in het radioprogramma Sven op 1.

LTO+geeft+kabinet+tot+21+juni+de+tijd+voor+Landbouwakkoord
© Dirk Hol

Volgens Van der Tak heeft landbouwminister Piet Adema die datum zelf voorgesteld en kunnen ook milieuorganisaties en supermarktketens zich daarin vinden.

Donderdagmorgen werd duidelijk dat het marathonoverleg tussen kabinet en boerenorganisaties, waarbij ook premier Mark Rutte aanschoof, geen uitsluitsel had opgeleverd. De onderhandelingen duren inmiddels maanden langer dan verwacht en over een aantal heikele onderwerpen lijken kabinet en boerenorganisaties maar niet nader tot elkaar te kunnen komen.

Van der Tak werd ermee geconfronteerd dat hij eerder al met een deadline is gekomen. Toch gaan de gesprekken de komende weken door. 'Maar drie keer is scheepsrecht', zegt de LTO-voorzitter nu. 'Ik houd me hier nu echt aan. Het kan ook zijn dat er op 21 juni geen akkoord is, maar dan is het echt klaar.' Die datum komt volgens Van der Tak voort uit het moment waarop het Planbureau voor de Leefomgeving met de doorrekeningen komt. 'Dat is onze deadline.'


• Beluister het fragment van Sven op 1 met Sjaak van der Tak op nproradio1.nl

Begin komende maand komen de partijen van het landbouwoverleg weer bij elkaar aan de hoofdtafel. 'Daar wordt besloten of een onderhandelingsakkoord kan worden vastgesteld', meldde Adema vorige week aan de Tweede Kamer. De bewindsman heeft de afgelopen tijd vaak benadrukt dat een gedragen akkoord belangrijker is dan een deadline.

Er moet onder meer nog een besluit komen over de manier waarop boeren die door willen worden beschermd, zei LTO eerder. Verder gaat het om de financiering van landschapsdiensten en agrarisch natuur- en landschapsbeheer, mest en grondgebondenheid en het proces rondom de Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer