Verrotte aardappelen door piekbuien bij Groningse akkerbouwer

Akkerbouwer Peter Harry Mulder in het Groningse Muntendam moet noodgedwongen een deel van zijn aardappelareaal overpoten. Door twee flinke regenbuien op 5 en 6 mei sloegen de ruggen plat en verrotten gepote zetmeelaardappelen in de grond.

Verrotte+aardappelen+door+piekbuien+bij+Groningse+akkerbouwer
© Peter Harry Mulder

In totaal viel in die twee dagen bijna 70 millimeter neerslag. In het nabijgelegen dorp Meeden kwam in hetzelfde weekend zelfs meer dan 100 millimeter naar beneden. Hierdoor spoelde onder meer op een pas ingezaaid perceel richting Veendam uienzaad weg.

'Meerdere boeren hier in de buurt zitten met de handen in het haar', geeft Mulder aan. 'Nu is het de kunst om geduld te bewaren en schadepercelen goed te laten opdrogen.' Ook op het bedrijf van Mulder heeft het extreme weer impact. 'Gepote aardappelen verrotten, de structuur van de grond is vernield en de helft van mijn totaalareaal moet ik nog poten.'


Piekbuien op 5 en 6 mei zorgden voor waterschade in de aardappelen bij Peter Harry Mulder in het Groningse Muntendam.
Piekbuien op 5 en 6 mei zorgden voor waterschade in de aardappelen bij Peter Harry Mulder in het Groningse Muntendam. © Peter Harry Mulder

De Groningse akkerbouwer heeft ongeveer 30 hectare zetmeelaardappelen in zijn bouwplan. Hiervan zit 15 hectare nu dus in de grond. '10 hectare gaat goed, op de overige 5 hectare wordt het nog spannend. De andere helft moet ik nog klaarleggen en poten', licht hij toe. 'Van de 15 hectare gepote aardappelen verwacht ik enkele hectares te moeten overpoten.'

Van de 15 hectare gepote aardappelen verwacht ik enkele hectares te moeten overpoten

Peter Harry Mulder, akkerbouwer in Muntendam

De percelen van Mulder liggen in een overgangsgebied van zand naar klei, net boven Veendam. 'De grond is hier bont. Sommige stukken zijn 20 tot 30 procent afslibbaar, even verderop hebben we te maken met zandkoppen. Het is nu vooral van belang dat we de grond goed laten opdrogen voordat we weer verdergaan.'Mulder zegt dat piekbuien zoals vorig weekend uitzonderlijk zijn voor zijn bedrijf. Hij heeft dan ook geen weersverzekering afgesloten. 'Daar heb ik me nooit goed in verdiept. Maar als we zulke extreme neerslag vaker krijgen, ga ik dat zeker overwegen.'


De ondernemer vergelijkt dit voorjaar met 1983, het jaar dat hij boer werd. 'Toen hebben we half juni de laatste aardappelen gepoot en bieten gezaaid. In dit jaar zat half april de helft al in de grond, maar konden we door de vele neerslag in de tussentijd pas in juni de voorjaarswerkzaamheden afronden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer