Bert-Jan Ruissen lijsttrekker SGP bij Europese verkiezingen

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen is herkozen als lijsttrekker voor de Europese Parlementsverkiezingen namens de SGP. Dat gebeurde zaterdag in Houten tijdens de partijdag van de staatkundig gereformeerden.

Bert%2DJan+Ruissen+lijsttrekker+SGP+bij+Europese+verkiezingen
© Dirk Hol

Deze verkiezingen vinden plaats op 6 juni 2024. Ruissen is lid van de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling in het Europees Parlement en is columnist voor Nieuwe Oogst. De Europarlementariër studeerde landbouwplantenteelt aan Wageningen University & Research en was bijna twintig jaar landbouwbeleidsmedewerker op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Bestuurlijk was Ruissen eerder actief als fractievoorzitter van de SGP in Krimpen aan den IJssel van 2006 tot en met 2019. In dat jaar werd hij Europarlementariër voor de SGP.


Lovende woorden

SGP-partijleider Kees van der Staaij sprak tijdens de partijbeenkomst lovende woorden over Ruissen. 'Met veel waardering hebben we in de afgelopen jaren kunnen zien hoe Bert-Jan Ruissen actief en deskundig de SGP-boodschap bracht: vóór het leven, voor huwelijk en gezin, opkomend voor boer en visser, voor vervolgde christenen en voor Israël. Hij verzet zich waar hij kan tegen te veel Brusselse bemoeienis.'

De SGP doet in 2024 zelfstandig mee aan de Europese verkiezingen. De ChristenUnie besloot eerder de samenwerking met de SGP te beëindigen. Dat betekent dat beide partijen niet langer op een gezamenlijke kieslijst staan. Op grote thema's zijn de partijen te ver uit elkaar komen te liggen, concludeerde de ChristenUnie. De partijen zaten al niet meer in dezelfde fractie in het Europees Parlement. Na de meest recente verkiezingen in 2019 sloot de ChristenUnie zich aan bij de christendemocratische Europese Volkspartij (EVP), terwijl de SGP bij de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) bleef.


Gedeelde kieslijst

Met een gedeelde kieslijst kregen de partijen vaak twee zetels: een voor een kandidaat van de ChristenUnie, en een voor een SGP-parlementariër. Peter van Dalen is namens de ChristenUnie actief in het Europees Parlement.

Het is niet ondenkbaar dat door de beëindiging van deze samenwerking een van deze partijen zijn zetel zal verliezen in het Europees Parlement. Kees van der Staaij benadrukte tijdens de bijeenkomst dat als de SGP-kiezers trouw opkomen er een goede kans is dat de SGP voor het eerst zelfstandig in het Europese Parlement komt.


Trouwe kiezer

Van der Staaij wees daarbij op het 'elan' dat te zien was bij verkiezingen in de afgelopen jaren, met name de Statenverkiezingen van maart. Dat geeft vertrouwen volgens de SGP-voorman. 'Iedere stem telt. Het is erop of onder. Er staat veel op het spel: wel of geen Bijbels gefundeerd SGP-geluid in het Europees Parlement. Als alle kiezers die bij de Tweede Kamerverkiezingen en bij de Statenverkiezingen SGP stemden dat ook doen bij de Europese verkiezingen volgend jaar, kan Bert-Jan het SGP-geluid blijven vertolken.'

Ruissen sprak zelf ook tijdens de SGP-bijeenkomst. Hij verzet zich tegen aanvullende natuurverplichtingen bovenop de reeds bestaande Natura 2000-eisen en hij keert zicht tegen teveel bemoeienis uit Brussel.

Ruissen: 'Wij zullen ons blijven verzetten tegen het doorgeslagen integratiestreven waar veel andere partijen helaas kritiekloos in meegaan. Tegen de Europese schuldenbergen die nu worden gecreëerd. Tegen de neiging om alle problemen op Europees niveau te willen oplossen. Bij de SGP staat rentmeesterschap hoog in het vaandel. Maar wel met behoud van voldoende ruimte voor de ondernemer, de boer en de visser.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer