Bert-Jan Ruissen: 'EU kan landbouwproductie eenvoudig verhogen'

SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen vindt dat de Europese Unie (EU) de rem moet zetten op de Green Deal en de verduurzaming van de landbouw. De SGP heeft in Brussel en Den Haag een tienpuntenplan gepresenteerd.

Bert%2DJan+Ruissen%3A+%27EU+kan+landbouwproductie+eenvoudig+verhogen%27
© Europees Parlement

Waarom is dit plan nodig?

'Door de oorlog in Oekraïne dreigt de graanproductie daar fors lager uit te vallen. Dat kan leiden tot voedseltekorten en hoge prijzen. Veel boeren in Oekraïne kunnen nu niet zaaien of bemesten.

Wij stellen tien acties voor, om te beginnen het tijdelijk schrappen van de verplichte braaklegging en de bufferstroken

Bert-Jan Ruissen, SGP-Europarlementariër

'Als de oorlog lang gaat duren, ondervindt Europa ook de gevolgen. Het is een fabel dat Europa onafhankelijk is op landbouwgebied. Zelfs Nederland importeert voeding en grondstoffen, zoals miljoenen tonnen voermais uit Oekraïne.'


Wat behelst het tienpuntenplan?

'Europa kan de eigen landbouwproductie eenvoudig verhogen. Wij stellen tien acties voor, om te beginnen het tijdelijk schrappen van de verplichte braaklegging en de bufferstroken. Dat kost niets en schept ruimte voor landbouw.

'Net zo met kunstmest: door de sancties is dat vreselijk duur en schaars. Minder kunstmest leidt hier tot minder agrarische productie. De EU kan dat oplossen om kunstmestvervangers uit dierlijke mest toe te laten. Daar vragen de SGP en andere partijen al veel langer om. Nu is het moment.'


Gaat het dus om het overeind houden van agrarische export en handel?

'Het gaat ons om voldoende betaalbaar voedsel. Veel Nederlanders hebben hoge kosten door duurdere gas en benzine. De inflatie breekt records. Bedenk ook dat wanneer er nu hongersnood en onrust ontstaat aan de zuidgrenzen van de EU, de gevolgen niet te overzien zijn.


'Nu Oekraïne als 'graanschuur van Europa' wegvalt, moeten Europese boeren die tekorten aanvullen. Het wegvallen van exportmarkten door sancties en belemmeringen heeft ook grote impact op sectoren. Daar is steun nodig ter overbrugging.'


Waarom wilt u de Green Deal-doelen voor biologische landbouw opschorten?

'U doelt op ons voorstel om het EU-doel van 25 procent biologische teelt op te schorten. De productie per hectare biologisch is lager dan gangbare teelt. Zelfs de Europese Commissie wil dit soort doelen nu heroverwegen. Een verdere daling boven op het wegvallen van de Oekraïense productie kan de EU zich niet veroorloven. Dit besef begint eindelijk door te dringen.'


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Bent u niet bang te hard van stapel te lopen? Misschien is deze oorlog over een paar weken voorbij en kan er in het najaar gewoon worden geoogst.

'We hopen op het beste, maar bereiden ons voor op het ergste.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer