Efsa: huisvest kalveren in groepen in eerste weken

Vleeskalveren moeten tijdens hun eerste levensweken in kleine groepen worden gehuisvest. Het gebruik van individuele hokken, zoals iglo's, moet worden vermeden om hun welzijn te verbeteren. Dit zijn enkele aanbevelingen die de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa) woensdag heeft gepubliceerd.

Efsa%3A+huisvest+kalveren+in+groepen+in+eerste+weken
© Nieuwe Oogst

Het advies is bedoeld als basis voor herziening van de dierenwelzijnswetgeving in de Europese Unie. Volgens de Efsa hebben kalveren voldoende ruimte nodig om te rusten en te spelen en toegang hebben tot comfortabele bedding. Het advies is om kalveren in kleine groepen van twee tot zeven dieren van dezelfde leeftijd te houden voor sociaal gedrag.

Verder hebben kalveren minimaal 3 vierkante meter per dier nodig om een ontspannen houding aan te kunnen nemen. Om volledig speelgedrag te kunnen vertonen, hebben ze 20 vierkante meter per dier nodig. Vanaf twee weken moet vezelrijk voer worden verstrekt. Dit aandeel moet geleidelijk worden verhoogd in het rantsoen. Een hoge inname van vezels is nodig om aan de behoefte aan herkauwen en ijzer te voldoen. Kalveren hebben de eerste vier weken 20 procent van hun lichaamsgewicht aan melk nodig.


Kalf bij de koe

Verder vindt de Efsa dat kalveren minimaal een dag bij het moederdier moeten worden gehouden. Langer contact wordt aanbevolen en heeft volgens de adviseurs welzijnsvoordelen voor zowel kalf als koe. 'Wetenschappelijk bewijs toont aan dat kalveren met beperkt contact met hun moeder vaak last hebben van isolatiestress en niet kunnen zogen', verklaart de Efsa.

Wetenschappers van de Efsa beoordeelden de houderijsystemen die in de Europese Unie voor kalveren worden gebruikt. In de tweede helft van 2023 wordt een wetsvoorstel van de Europese Commissie verwacht. De Europese Commissie heeft de Efsa om verschillende wetenschappelijke adviezen gevraagd over het welzijn van landbouwhuisdieren in het kader van de boer-tot-bordstrategie.


Adviezen

De Efsa heeft al beoordelingen gepubliceerd over het welzijn van varkens, vleeskuikens en leghennen en dieren tijdens transport. De laatste hand wordt gelegd aan dierenwelzijnsadviezen voor melkvee, eenden, ganzen en kwartels. Op 23 mei vindt een bijeenkomst plaats waarin de adviezen over melkkoeien en eenden, ganzen en kwartels worden gepresenteerd.

Om het welzijn van gehouden kalveren te verbeteren, moeten de dieren in kleine groepen worden gehouden met voldoende rustruimte en vervormbaar strooisel, terwijl het gebruik van individuele hokken moet worden vermeden. Dit zijn enkele bevindingen van het laatste wetenschappelijke advies van de Efsa. Deze beoordelingen over het welzijn van landbouwhuisdieren bieden ondersteuning bij de herziening van de wetgeving wat betreft dierenwelzijn in de Europese Unie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  5 %
Meer weer