Efsa: resistente bacteriën nog vaak aangetroffen

Resistentie van salmonella en campylobacter tegen veelgebruikte antimicrobiële middelen wordt nog vaak waargenomen bij mens en dier. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa).

Efsa%3A+resistente+bacteri%C3%ABn+nog+vaak+aangetroffen
© Pixabay

Gelijktijdige resistentie tegen antimicrobiële middelen die van cruciaal belang zijn voor mensen, werd echter over het algemeen op lage niveaus gedetecteerd. Uitzondering vormden enkele soorten salmonella en Campylobacter coli in verschillende landen.

Er waren bemoedigende trends in verschillende landen, waar een toenemend aantal bacteriën van voedselproducerende dieren vatbaar was voor alle geteste antimicrobiële stoffen. Hier was een daling zichtbaar. Bovendien neemt de prevalentie van Extended-spectrum Beta-lactamasen (ESBL's) en AmpC beta-lactamasen (AmpC) die E. Coli produceren af.


Ampicilline en tetracycline

In verschillende landen werd in de periode 2013–2021 ook een afname van de resistentie van salmonella tegen ampicilline en tetracycline waargenomen bij mensen. Dit was met name duidelijk bij S.Typhimurium, een type salmonella dat gewoonlijk wordt geassocieerd met varkens en kalveren en vaak multiresistent is.

Gegevens laten ook dalende trends zien in de resistentie van Campylobacter jejuni tegen erytromycine bij mensen en vleeskuikens. Dit type antimicrobieel middel is erg belangrijk bij de behandeling van campylobacteriose.


Stijging bij mens en vleeskuikens

Het rapport laat in dezelfde periode echter ook een stijgende trend zien in de resistentie van S. Enteritidis en C.jejuni tegen ciprofloxacine bij de mens. S. Enteritidis en C. jejuni veroorzaken de meeste gevallen van salmonellose- en campylobacteriose-infecties bij mensen.Vergelijkbare trends werden waargenomen bij C. jejuni van vleeskuikens tussen 2009 en 2020, waar de resistentie tegen ciprofloxacine in verschillende landen toenam. Het niveau van ciprofloxacineresistentie in campylobacter is nu zo hoog dat dit antimicrobiële middel niet langer kan worden aanbevolen bij de behandeling van ernstige campylobacter-infecties bij mensen.


Resistentie redmiddel zeldzaam

Resistentie van E. colito carbapenem blijft zeldzaam bij voedselproducerende dieren en mensen. Aangezien carbapenems een klasse zijn van antimicrobiële middelen die als laatste redmiddel worden gebruikt, zijn bevindingen die resistentie hiertegen aantonen bij zoönotische bacteriën een punt van zorg. Daarom moet resistentie tegen carbapenem in de gaten worden gehouden en onderzocht.

'Antimicrobiële resistentie is een van de grootste bedreigingen waarmee mens en dier wereldwijd worden geconfronteerd en treft mensen, dieren en het milieu. Samenwerken blijft essentieel om dit complexe probleem aan te pakken. In ons werk belichamen we de One Health-benadering, waarbij we de nauwe banden en onderlinge afhankelijkheid erkennen van de gezondheid van mensen, dieren, planten en de ruimere omgeving', aldus ECDC en Efsa-hoofdwetenschappers Mike Catchpole en Carlos Das Neves in een gezamenlijke verklaring.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer