Aandeel overschrijding residu in levensmiddelen stijgt

In 13.845 voedselmonsters die in de Europese Unie zijn geanalyseerd, bevat 2,1 procent te veel residu van gewasbeschermingsmiddelen. Dit betreft cijfers van 2021. Drie jaar geleden was het aandeel overschrijdingen van het toegestane residuniveau nog 1,4 procent.

Aandeel+overschrijding+residu+in+levensmiddelen+stijgt
© Douwe Korting

In het verslag over residuen van gewasbeschermingsmiddelen schrijft de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa) de toename toe aan grapefruit. Dit is een van de twaalf voedingsmiddelen die steekproefsgewijs zijn bemonsterd in 2021. Zonder grapefruit is de overschrijding 1,4 procent, net als in 2018. Eerder al vestigden diverse lidstaten de aandacht op de residuoverschrijdingen op grapefruit van import van buiten de Europese Unie (EU).

De bemonstering van voedingsmiddelen als bananen, broccoli, tarwe, rundervet, kippeneieren en dus ook grapefruit is uitgevoerd in het kader van het door de EU gecoördineerde controleprogramma MACP. Voor deze controles wordt om de drie jaar steeds weer een andere set levensmiddelen gekozen.


Kwantificeerbare residugehalten

Van de 13.845 geanalyseerde monsters blijkt 58,1 procent vrij te zijn van kwantificeerbare residugehalten, zoals Efsa dat noemt. Bijna 40 procent van de monsters bevat een of meer residuen in concentraties onder of gelijk aan de toegestane niveaus. Voor 295 monsters ofwel 2,1 procent zijn te hoge residugehalten gemeten.

Het verslag van Efsa vermeldt behalve de bemonstering voor het controleprogramma MACP ook de resultaten van de monitoringsprogramma's die de EU-lidstaten zelf uitvoeren in het kader van voedselveiligheid. In de EU zijn in 2021 in totaal 87.863 voedselmonsters verzameld. Daarvan blijkt na analyse dat 96,1 procent van de monsters binnen de wettelijke toegestane residuniveaus valt.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer