Hoogheemraadschap is overzicht van grondwatergebruikers kwijt

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) is het overzicht kwijt van het aantal gebruikte permanente grondwateronttrekkingen. Via een vragenlijst hoopt HDSR de actuele status van het watergebruik te achterhalen.

Hoogheemraadschap+is+overzicht+van+grondwatergebruikers+kwijt
© Ger Loeffen

Gebruikers van locaties waar in het verleden een permanente grondwateronttrekking heeft plaatsgevonden, worden opgeroepen om dit jaar een vragenlijst in te vullen om zo te achterhalen waar en hoeveel water er wordt gebruikt. Uitgangspunt daarbij is dat alle huidige gebruikers in de toekomst blijvend gebruik kunnen maken van de grondwateronttrekkingen, belooft het waterschap.

Een goed overzicht is volgens HDSR belangrijk vanwege het toegenomen gebruik van grondwater, zowel door particulieren als voor beregening in de landbouw. De oorzaak hiervoor is droogte en het betekent een grotere belasting op het grondwatersysteem. 'Dit brengt grote risico's met zich mee. Zo kan er bijvoorbeeld ecologische schade ontstaan doordat leefgebieden van planten en dieren uitdrogen. Dit zorgt ervoor dat we steeds bewuster met het water binnen ons beheergebied om moeten gaan', stelt HDSR.

Het overzicht ontbreekt nu in verband met het overgaan van verantwoordelijkheden van de provincies naar de waterschappen bij de introductie van de Waterwet. Het waterschap zegt er alles aan te doen om de gegevens boven water te krijgen en opgegeven, onbekende onttrekkingen te legaliseren. Vanaf 2024 wordt verder gewerkt aan het opsporen en registreren van onbekende bronnen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer