LTO naar rechter om publicatie dieraantallen alsnog te voorkomen

Boerenbelangenorganisatie LTO Nederland stapt naar de rechter om te voorkomen dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) dieraantallen en bijbehorende adressen van alle veehouderijen in Nederland openbaar maakt.

LTO+naar+rechter+om+publicatie+dieraantallen+alsnog+te+voorkomen
© Twan Wiermans

Via drie Woo-verzoeken was gevraagd om openbaarmaking van deze gegevens. LTO diende daarop eerder al een zienswijze in om dit te voorkomen, maar de overheid liet weten toch aan het verzoek om openbaarmaking te willen voldoen. Wel heeft RVO laten weten dat het openbaar maken van KvK-nummers en relatienummers (BRS-nummers) achterwege zal blijven, omdat op die manier persoonsgegevens kunnen worden achterhaald.

'Helaas hebben de vele ingediende zienswijzen RVO dus niet volledig tot inkeer doen komen. LTO heeft besloten om nu ook de volgende stap te zetten: wij tekenen bezwaar aan bij de minister tegen de nieuwe RVO-besluiten', laat LTO in een verklaring weten. Om te voorkomen dat deze informatie tijdens de bezwaarprocedure alsnog wordt gepubliceerd, dient LTO ook een verzoek om voorlopige voorziening (opschorten van publicatie) in bij de voorzieningenrechter in Den Haag.


Tijdelijk schorsen

Als een verzoek om voorlopige voorziening wordt toegewezen, dan kan de rechtbank de werking van de besluiten tijdelijk schorsen, waardoor RVO niet mag overgaan tot openbaarmaking van alle informatie.


Behalve deze juridische stap dient LTO ook een bezwaarschrift in tegen de nieuwe RVO-besluiten bij landbouwminister Piet Adema. Ook stelt de boerenbelangenorganisatie net als bij de vorige zienswijze een standaardzienswijze beschikbaar die leden kunnen indienen om zich bij het bezwaar aan te sluiten. 'Succes is niet gegarandeerd, maar we doen wat we kunnen om deze vergaande inbreuk in de levenssfeer van boeren tegen te houden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer