Copa-Cogeca: Europa moet meer doen tegen honingfraude

Het voorstel van de Europese Commissie om honingfraude aan te pakken is onvoldoende om oneerlijke concurrentie voor Europese imkers en misleiding van consumenten tegen te houden. Dat vindt de Copa-Cogeca Working party on Honey (WPOH) van het voorstel.

Copa%2DCogeca%3A+Europa+moet+meer+doen+tegen+honingfraude
© Twan Wiermans

Uit onderzoek in opdracht van de Europese Commissie blijkt dat met bijna de helft (46 procent) van de 320 geteste monsters importhoning mogelijk is gefraudeerd door toevoeging van suikerstropen op basis van rijst of suikerbieten. De Europese Commissie heeft mede daarom deze week een voorstel gepresenteerd voor de herziening van de handelsnormen. Bij de herziening van de honingrichtlijn moeten op de verpakking van honingmengsels alle landen van herkomst, zowel lidstaten als derde landen, worden vermeld.

De WPOH, waarin ook LTO Nederland en de koepel van alle Nederlandse imkerverenigingen zijn vertegenwoordigd, is in de basis blij met het voorstel voor een herziening van de honingrichtlijn. De WPOH verwacht dat de verplichte herkomstetikettering de transparantie voor de consument vergroot.


Traceerbaarheid

Desondanks vindt de koepelorganisatie het voorstel niet ver genoeg gaan. Er wordt geen mixpercentage gevraagd en er is geen eis om traceerbaarheid mogelijk te maken. Verder vraagt de WPOH om een gemeenschappelijk centrum voor honing waar de lijst met laboratoriummethoden om fraude op te sporen wordt bijgehouden. De WPOH noemt het voorstel een stap in de goede richting, maar absoluut onvoldoende om de honingfraude een halt toe te roepen.

De WPOH hamert verder op het belang van imkers en bijenbestuiving voor de voedselproductie. Zonder bijenhouders zal onvoldoende tot geen bestuiving plaatsvinden, stelt de WPOH. Honingproductie is voor Europese bijenhouders een belangrijk onderdeel van hun verdienmodel. Daarom is het belangrijk dat het voortbestaan van de Europese imkers wordt gewaarborgd, stelt de organisatie. Zij hebben hun visie bij Europarlementariërs onder de aandacht gebracht, zodat zij het voorstel kunnen bijsturen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer