BBB buitenspel bij Utrechtse coalitieonderhandelingen

De BoerBurgerBeweging (BBB) is niet langer aan zet bij de coalitiebesprekingen in provincie Utrecht. Een meerderheid van Provinciale Staten besloot maandagavond de grootste partij te passeren.

BBB+buitenspel+bij+Utrechtse+coalitieonderhandelingen
© Dirk Hol

Eerder bleek dat BBB er niet uit kwam met de tweede partij, GroenLinks. Een voorgestelde coalitie van zeven partijen, met naast BBB ook VVD, CDA, Volt, SGP, ChristenUnie en JA21, werd maandagavond door Provinciale Staten afgeschoten.

De bal ligt nu bij GroenLinks en VVD. Laatstgenoemde partij gaf tijdens de Statenvergadering te kennen dat de verschillen tussen bepaalde partijen van het zevental mogelijk nog groter zijn dan die tussen BBB en GroenLinks. Ook ChristenUnie voelt zich niet comfortabel bij de zevenpartijencoalitie.


Spel gespeeld

De Utrechtse BBB-fractievoorzitter Anton Verleun is teleurgesteld. Tegen Radio M Utrecht zegt hij boos te zijn over de gang van zaken. 'Ik was er ook wel emotioneel onder. We hebben er veel tijd en energie in gestoken om de leiding te nemen. We hebben één kans gekregen om er met GroenLinks uit te komen en hebben niet de mogelijkheid gekregen om er met andere partijen over te praten en nu wordt de leiding bij GroenLinks en de VVD gelegd. Het lijkt alsof wij uitgesloten worden. Ik heb het gevoel dat er een spel gespeeld wordt.'


GroenLinks en VVD gaan nu allebei een verkenner benoemen om tot een coalitie te komen. Anne Lize van der Stoel, tot maandag actief in die rol, doet een stap terug na kritiek van meerdere fracties op haar omgang met de griffie in gesprekken tussen BBB en GroenLinks.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer