Verkenners sturen aan op coalitie BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en SGP in Overijssel

Voor provincie Overijssel adviseren verkenners Wout Wagenmans en Jolanda Waaijer een coalitie van BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en SGP. Dat maakten zij woensdagavond bekend tijdens een presentatie in Provinciale Staten. Volgens de verkenners lijken inhoudelijke verschillen tussen deze partijen overbrugbaar en sluiten de bestuursstijlen goed op elkaar aan.

Verkenners+sturen+aan+op+coalitie+BBB%2C+VVD%2C+GroenLinks%2C+PvdA+en+SGP+in+Overijssel
© dirk hol

De beoogde coalitie telt met 30 van de 47 Provinciale Statenzetels een ruime meerderheid. BBB behaalde in Overijssel een monsterzege met een derde van de stemmen. Dat is goed voor 17 zetels in Provinciale Staten. CDA, VVD en GroenLinks volgen met ieder 4 zetels. PvdA behaalde 3 zetels en SGP 2.

De partijen willen graag een zo groot mogelijke coalitie omdat het voor de fracties nog zoeken is hoe BBB de rol gaat invullen. Bovendien wordt het uitdagend een nieuwe partij van zeventien leden op te bouwen.


Afbreukrisico

Dat is ook een afbreukrisico in het licht van een stabiel bestuur, concluderen de verkenners na de gesprekken. BBB onderkent dit. Mochten er toch afsplitsingen komen, dan is het volgens de partijen van belang dat de bestuurlijke continuïteit is gewaarborgd.

Alle veertien partijen waren bereid samen te werken in een coalitie. Maar in de eerste ronde hebben Volt, SP, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie aangegeven dat het niet voor de hand ligt dat zij een rol spelen in de nieuwe coalitie.

Het CDA en ChristenUnie lijken met dit advies niet meer mee te gaan regeren. Zij vormden in de vorige bestuursperiode een coalitie met VVD, PvdA en SGP. Overijssel is de laatste provincie waar verkenners verslag doen van hun gesprekken met partijen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer