GroenLinks haakt af bij coalitieoverleg met BBB in Utrecht

De coalitieonderhandelingen tussen BoerBurgerBeweging (BBB) en GroenLinks in provincie Utrecht zijn stukgelopen. Volgens GroenLinks zijn de verschillen tussen beide partijen te groot op cruciale onderwerpen zoals natuur, klimaat en energie.

GroenLinks+haakt+af+bij+coalitieoverleg+met+BBB+in+Utrecht
© Dirk Hol

'We hebben constructieve gesprekken gehad in een goede sfeer, maar helaas moeten concluderen dat onze plannen voor Utrecht te ver van elkaar liggen. Op het gebied van klimaat en natuur moeten de komende vier jaar grote stappen worden gezet', stelt GroenLinks-lijsttrekker Huib van Essen.

'We moeten vaart maken met het opwekken van schone energie, het herstellen en uitbreiden van de natuur en het vergroenen van de landbouw. Voor GroenLinks zijn dit cruciale punten', benadrukt Van Essen. 'De verschillen op deze thema’s blijken op basis van deze verkenning helaas zo groot dat een coalitie met BBB en GroenLinks niet realistisch is.'


Zo wil GroenLinks vasthouden aan de vastgestelde opgave voor de plaatsing van zonnevelden en windmolens in de provincie en waar nodig als provincie de regie nemen. Ook wil de partij versnellen in de aanleg van natuur en werk maken van een systeemverandering naar extensieve kringlooplandbouw.

BBB-fractievoorzitter Anton Verleun vindt het jammer dat de onderhandelingen geklapt zijn. 'Aan de andere kant hebben we altijd gezegd dat als we doorgaan we elkaar recht in de ogen willen blijven kijken. GroenLinks hield met name op het gebied van energietransitie haar poot stijf.'

Verkenner Anne Lize van der Stoel: 'Vanaf de start heb ik geadviseerd om open de verschillen op tafel te leggen en er niet omheen te draaien. We hebben goede gesprekken gevoerd. Helaas lagen in ieder geval de standpunten over de onderwerpen zonneweides en windmolens te ver uit elkaar. GroenLinks besloot vervolgens om te stoppen”

GroenLinks werd na BBB de tweede partij in de provincie Utrecht na de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart. Op basis van het advies van verkenner Danny de Vries vroeg Provinciale Staten aan BBB en GroenLinks om samen inhoudelijk te verkennen waar de overeenkomsten en verschillen liggen.

BBB wil verder met de coalitievorming en nodigt andere partijen uit om tot een stabiele en breedgedragen college te komen, meldt de partij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer