Nieuwe biostimulant krijgt CE-markering

Biimore, in Nederland op de markt gebracht door het bedrijf Tradecorp, is een van de eerste biostimulanten in Europa met een CE-markering.

Nieuwe+biostimulant+krijgt+CE%2Dmarkering
© Haijo Dodde

De CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan de voor biostimulanten geldende regels in de Europese Unie en nog een aantal omliggende landen. Biimore heeft sinds oktober 2022 al een standaarderkenning die nodig is volgens de Europese meststoffenverordening om als biostimulant te mogen worden toegepast. De CE-markering is daarop een aanvulling.

'Deze toekenning betekent dat wij de claims die we toeschrijven aan dit product, ook kunnen onderbouwen. Daarvoor hebben we een uitgebreid dossier ingediend', zegt Martien Melissant, productmanager voor Tradecorp. Volgens hem verbetert Biimore in diverse landbouwgewassen de fotosyntheseactiviteit. Dat zorgt voor hogere opbrengsten, een verbeterde kwaliteit en onder meer een vroegere oogst.

Derde generatie

Tradecorp is een internationaal bedrijf met de hoofdvestiging in Spanje dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van biostimulanten. Melissant omschrijft Biimore als een biostimulant van de derde generatie. 'Dit product werkt niet direct op stress en bevat ook geen voedingsstoffen, maar is vooral een aanjager van plantprocessen.' Biimore wordt geproduceerd via fermentatie van suikerrietmelasse door een specifieke bacteriestam.

De biostimulant bestaat uit meer dan tweehonderd natuurlijke verbindingen waaronder diverse aminozuren, vitaminen en suikers. In bijvoorbeeld India en Noord- en Zuid-Amerika wordt Biimore in rijst, soja en mais al toegepast. Na twee jaar met praktijkproeven in meerdere gewassen is 2023 het jaar van de Europese introductie, verklaart de productmanager van Tradecorp. 'Voor Nederland ligt de eerste focus op granen en aardappelen en later in het seizoen ook op fruit.'

In tarwe of gerst kunnen akkerbouwers Biimore eenmalig meespuiten in een dosering van 50 milliliter per hectare met de laatste fungicidebespuiting. In totaal zijn de afgelopen twee jaar verspreid over Europa dertig praktijkproeven uitgevoerd. 'De gemiddelde meeropbrengst van tarwe en gerst na behandeling is in dit onderzoek berekend op 400 kilo per hectare', stelt Melissant.


Knolaantallen

Ook in aardappelen is sprake van een opbrengsteffect. Daarnaast heeft een bespuiting met 100 milliliter per hectare bij een gewashoogte van 10 tot 15 centimeter een positieve invloed op de kwaliteit en ook op de knolaantallen. Melissant zegt dat de aardappelproeven in 2021 en 2022 resulteren in een gemiddelde meeropbrengst van 3,7 ton per hectare.

Komend jaar wil Tradecorp akkerbouwers in de praktijk vooral laten experimenteren met Biimore. De productmanager wijst erop dat het product vanwege de lage dosering gemakkelijk is toe te dienen. 'Het gaat om het ruiken en proeven aan het nieuwe product. Komend jaar gaan we in Noordwest-Europa proeven aanleggen in suikerbieten. Daarnaast richten we ons op uitbreiding van het gebruik in tuinbouwgewassen, zoals onder meer tomaten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer