Het is een apart voorjaar voor melkveehouders van Maismeetnet

Het voorjaar is koud en nat. Meer kunnen we er niet van maken. Dus wachten veel boeren van het Maismeetnet totdat ze hun land kunnen klaarmaken voor het maisseizoen. 'De grond is te nat.'

Het+is+een+apart+voorjaar+voor+melkveehouders+van+Maismeetnet
© Twan Wiermans

'Achter het glas en in het zonnetje is het goed vertoeven', lacht Dedde Jan Tilma uit het Friese Hantumhuizen. Maar op zijn percelen ligt alles nog stil. 'Half mei hoop ik het ultravroege ras LG te kunnen zaaien. We zijn nooit vroeg hier.'

Dat is ook het geval bij de Fries Roelof de Jong uit Abbegae. Sinds zijn maisperceel vorig jaar herfst is geploegd, is hij er niet meer op geweest. 'Ik wil graag mest uitrijden, maar het is nog te nat. We lopen zeker tien dagen achter met vorig jaar.' De zakken mais van het ras Pioneer 8057 staan al klaar. Vorig jaar was hij er erg tevreden over. 'Doorgaans halen we 40 tot 45 ton product van een hectare, maar dat was in 2022 wel ruim 50 ton.'

Bij melkveehouder Gerrit de Jong uit Streefkerk (ZH) lopen de koeien buiten. 'Maar we moeten nog wel voorzichtig zijn, ze trappen het her en der nog wat kapot.' Vanwege die kwetsbare bodem moeten ook de voorbereidingen van zijn maisperceel even wachten. Op het perceel waar hij het ras LG 31.206 wil zaaien staat nu nog gras.

De koeien lopen buiten, maar we zijn voorzichtig met machines op het land

Gerrit de Jong, melkveehouder in Streefkerk

Voorgaande jaren had de teler veel last van roeken die het jonge maisplantje wegpikten en ook nu houdt hij daar weer rekening mee. 'Binnen een tot twee nachten vreten ze het weg.' Hij dacht aan de aanschaf van een knalapparaat maar niet alle verhalen die hij daarover hoorde zijn positief.

Biologische teler Guido Frijns uit Margraten kent ook problemen met vogelvraat, maar sinds hij de mais op een diepte van 8 tot 10 centimeter zaait in een goed opgewarmde bodem, zodat het plantje zich snel ontwikkeld, valt het erg mee. Zaaien kan hij nog niet, de natuur loopt ook in zuid-Limburg flink achter.


Vier weken gewacht

'Ik wacht al zeker vier weken totdat we de graszode kapot kunnen maken met de mulchfrees', zegt Frijns. 'Deze machine pakt de zode net onder het groeipunt van het gras, maximaal 2 centimeter diep.' Daarna gaat Frijns er nog een aantal keer overheen met de snijcultivator (maximale diepte van 3 tot 4 centimeter), vervolgens wordt het perceel in een werkgang bewerkt met een woelpoot (30 centimeter diep) en rotorkopeg.

Het is voor Frijns een apart jaar omdat hij in december zijn koeien verkocht. Vanwege alle onzekerheden in de melkveehouderij had Frijns' zoon geen interesse in bedrijfsopvolging. 'Het melkveebedrijf wordt tijdelijk gestaakt, maar hopelijk in de toekomst toch weer op een andere manier voortgezet.'

Op het bedrijf van Bert Wissels uit Hengelo (GD) is het druk. 'De groenbemester is vorige week geklepeld en ze zijn momenteel aan het bemesten. Maar het is ontzettend nat, de loonwerker heeft de boel gestaakt omdat ie vast kwam te zitten', vertelt hij. Het kan dus nog wel even duren voordat Wissels de voorbereidingen voor de maisteelt hervat. 'We moeten nog ploegen en daarna maak ik de voren met de kopeg nog wat dicht.' Hij koos dit jaar voor het nieuwe maisras LG Meluseen.


Net als bij Wissels staat er ook bij teler Wim Vedder uit Gasselternijveenschemond (DR) nog een dik pak groenbemester op het land. 'We hopen die snelrogge dezer dagen te kunnen oogsten. Daarna gaan we bemesten, ploegen en zaaien. Maar dan zijn we wel een week verder. Het is een bijzonder voorjaar, het wil niet drogen.' Vedder heeft het maisras LG Revelation al klaar staan.

Het perceel van melkveehouder Corné Rommens uit Hoeven (NB) is klaar om gezaaid te worden met het ras DairyMais Energie. In het oosten van Nederland, op het bedrijf van Bas Fokkert in Holthone (OV), is al een klein deel van het maisland gezaaid. 'Maar we hebben grote verschillen in grondsoort. Het perceel dat ik bij houd voor het maismeetnet en ik wil inzaaien met het ras Lacorna, is nog niet zover.' Fokkert zal het maismeetnet dit jaar gaan volgen met zijn dochter Lean. Zij is onlangs samen met haar oudere zus Lieke in de maatschap gekomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer