Lage vleesvarkensprijzen in China, verbetering verwacht

De productie van varkensvlees in China is in het eerste kwartaal van 2023 met 1,9 procent gestegen. Met 1,86 euro per kilo levend gewicht komt de prijs op het laagste niveau in een jaar tijd. Dat komt mede door een zwakke consumptie. In de loop van het jaar wordt een beter prijsniveau verwacht.

Lage+vleesvarkensprijzen+in+China%2C+verbetering+verwacht
© Henk Riswick

Om het lage prijsniveau voor varkensvlees te ondersteunen, wil de Chinese overheid mogelijk ingrijpen met maatregelen als centrale opslag, meldt Agra Europe. De stijging van de varkensvleesproductie ligt volgens het Chinese statistiekbureau nog onder de stijging van de pluimveevleesproductie met 3,2 procent en de productie van rund- en schapenvlees die beide 5 procent plusten.

In het eerste kwartaal van 2023 zijn 199 miljoen varkens geslacht. Dat was 1,7 procent meer dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De varkensstapel werd eind maart geraamd op 430,9 miljoen dieren, een toename ten opzichte van vorig jaar met 2 procent.

De huidige varkensproductie ligt volgens de Chinese autoriteiten op een redelijk en voldoende niveau. Door de hogere productie en de zwakke consumptie daalde de prijs van slachtvarkens half april tot iets minder dan 1,86 euro per kilo levend gewicht. De kans op nog een grotere daling wordt klein geacht vanwege het verwachte herstel van de varkensvleesconsumptie. De Chinese staat houdt de markt- en voorraadontwikkeling nauwlettend in de gaten en zal indien nodig ingrijpen met maatregelen zoals gecentraliseerde opslag.


Dalende aanvoer verwacht

Volgens expert Zhuo Chuang van de China Animal Husbandry Group leden varkenshouders die hun eigen varkens grootbrachten in het eerste kwartaal van 2023 een gemiddeld verlies van ongeveer 12 euro per dier, terwijl de slachterijen een brutowinst boekten van 4,78 euro per varken. Maar door de voortdurende afname van het aantal zeugen in China is de verwachting dat het aanbod van vleesvarkens snel afneemt.

Omdat de vraag naar varkensvlees waarschijnlijk tegelijkertijd toeneemt, kan volgens Chuang de prijs stijgen. Dat blijkt ook uit de termijnmarkt voor levende varkens op de Dalian Commodity Exchange. De prijs voor de futures met een looptijd in juli bedroeg 2,21 euro per kilo levend gewicht en lag daarmee duidelijk boven de huidige spotmarktprijs voor vleesvarkens. Het contract van september sloot op 2,38 euro per kilo levend gewicht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer