Danish Crown hanteert nieuwe berekeningsmethode, vleespercentage varkens daalt

Danish Crown hanteert vanaf maandag 8 mei nieuwe, nauwkeurigere vergelijkingen voor het berekenen van het vleespercentage van Deense varkens. Daardoor daalt dit percentage met 2,9. Dit is goedgekeurd door de EU. Op de afrekening van de varkens heeft dit geen effect, stelt Danish Crown.

Danish+Crown+hanteert+nieuwe+berekeningsmethode%2C+vleespercentage+varkens+daalt
© Danish Crown

Dezelfde varkens klasseren met ingang van 8 mei dus 2,9 procent lager. Om te voorkomen dat de varkens hierdoor minder waard worden, zijn de noteringen aangepast. De basisnotering is tot de ingangsdatum nog gebaseerd op een varken met een vleespercentage van 61. Daarna is de basis 58,1 procent.

De vleespercentages die toeslagen of kortingen geven zijn ook aangepast. Eerder was de toeslag 0,10 Deense Kroon, dat is 1,3 eurocent per kilo, bij een percentage van 61,1 tot 65. Nu is dat van 58,2 toto 62,1 procent. Datzelfde geldt voor de kortingen. De hoogste korting van 0,25 Deense Kroon, ofwel 3,4 eurocent per kilo, is nu voor varkens met een vleespercentage van 47,1 tot 54 procent.

De uitbetalingen blijven gelijk omdat de fysieke vlees- en eetkwaliteit van de varkens niet verandert, stelt Danish Crown. Naast de verrekening voor het vleespercentage geldt de verschuiving in dit percentage ook voor de vraag of het individuele speciale varken een specifieke varkenstoeslag krijgt voor bijvoorbeeld de Engelse markt, biologische varkens of concepten als de Antonius en Bornholmergrisen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer