'Boeren en tuinders zijn hier vogelvrij'

Het kabinet gaat persoonsgegevens van burgers bij de Kamer van Koophandel en in het Kadaster beter afschermen. Deze toezegging kwam na een verzoek van D66. De partij wil dat deze gegevens worden afgeschermd. Vanwege de veiligheid nota bene.

%27Boeren+en+tuinders+zijn+hier+vogelvrij%27
© Dirk Hol

Het verzoek is tijdens een debat over het strafbaar stellen van doxing, het online verspreiden van het adres van een persoon met het doel om te intimideren, door een meerderheid van de Tweede Kamer gesteund. Tegelijkertijd gooit diezelfde overheid de gegevens van duizenden boeren via de Wet open overheid (WOO) gewoon op straat. Zo verklaart ze een hele beroepsgroep vogelvrij. In negen van de tien gevallen is het bedrijfsadres hetzelfde als het woonadres.

Als LTO maken we formeel en juridisch bezwaar tegen de WOO-verzoeken rondom de veehouderij. Daarnaast hebben we alle leden voorzien van een standaardbezwaarschrift, waarmee ze zelf ook bezwaar kunnen maken.


Uitsluitend overheidsinstellingen zijn onderhevig aan WOO-verzoeken. Alle informatie waarover de overheid beschikt, kan via deze weg worden opgevraagd. Juist omdat de overheid eist dat boeren en tuinders tot drie cijfers achter de komma alles melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, zijn agrarisch ondernemers privé en persoonlijk uitermate kwetsbaar voor dit soort verzoeken. Iedereen voelt op zijn klompen aan waar de schoen wringt. Het verplicht binnen harken van persoonsgegevens brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee, die je niet naast je neer kunt leggen.

Als LTO maken we formeel en juridisch bezwaar tegen de WOO-verzoeken rondom de veehouderij

Thijs Rompelberg, bestuurslid LTO Nederland

Via de Algemene verordening gegevensbescherming doen we er van alles aan om privé- en persoonsgegevens van burgers te beschermen, maar boeren en tuinders horen daar blijkbaar niet bij. Deze disproportionele inbreuk op de privésfeer laat maar weer eens zien dat iedereen in de ogen van de overheid gelijk is, maar dat sommigen toch meer gelijk zijn dan anderen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 15°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer