Diefstal gps-apparatuur op loonbedrijven met 50 procent toegenomen

De diefstal van gps-onderdelen op trekkers bij loonbedrijven is vorig jaar met ruim 50 procent toegenomen ten opzichte van 2021. Tot deze conclusie komt loonwerkbrancheorganisatie Cumela.

Diefstal+gps%2Dapparatuur+op+loonbedrijven+met+50+procent+toegenomen
© Dirk Hol

Volgens stafmedewerker schadepreventie en risicobeheer Gerwin Otten van Cumela werden 203 gps-onderdelen op naar schatting zo'n vijftig bedrijven gestolen. 'Bijna altijd wordt het gps-scherm meegenomen, vaak in combinatie met de antenne of de computer'.

Otten spreekt van een opleving na de coronajaren: 'Het is even wat rustiger geweest. We vermoeden dat dat komt doordat het wat lastiger was om de grens over te gaan. En wellicht dat er door de avondklok wat minder machines het land opgingen. Het grote aantal diefstallen is nu weer alarmerend. Ik hoor dat in andere landen de diefstal weer in alle hevigheid plaatsvindt.'

Cumela inventariseert de gps-diefstallen sinds 2021. Toen kwam het bedrijf ook met een antidiefstalcampagne, wat volgens Otten een dempend effect had. Het aantal diefstallen van gps-onderdelen stijgt ieder jaar.


Vooral schermen gewild

Een gps-systeem kost zo'n 20.000 tot 30.000 euro. Met name de schermen, die afhankelijk van het merk tussen de 2.000 en 7.000 kosten, zijn erg gewild. De gestolen apparatuur wordt hoofdzakelijk via de internetsite eBay wereldwijd verkocht. 'Los van de systemen moeten gedupeerde loonwerkers vaak dure software volledig opnieuw kopen', stelt Otten.

Cumela tipt de gps-apparatuur te markeren met contactgegevens van de eigenaar. Dit zorgt ervoor dat het systeem minder geschikt is voor heling. Ook roept de organisatie loonwerkers op de apparatuur te demonteren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer