Oekraïne wil herstel solidariteitsroute via Polen

De Oekraïense landbouwraad Ukrainian Agrarian Council (UAC) pleit ervoor dat de vlotte export van vooral granen over het land via Polen en ook Roemenië voorlopig mogelijk blijft.

Oekra%C3%AFne+wil+herstel+solidariteitsroute+via+Polen
© ZLTO

UAC vertegenwoordigt zo'n 1.100 grote en middelgrote boeren bedrijven in Oekraïne. De organisatie constateert dat Poolse autoriteiten vanaf half februari de invoercontroles op landbouwproducten zo hebben opgevoerd dat flinke opstoppingen ontstaan aan de grenzen. Het betreft zowel transport via het spoor als over de weg van hoofdzakelijk graanproducten.

Deze solidariteitsroutes zijn op initiatief van de Europese Unie ingesteld na de Russische invasie van Oekraïne en de gevolgen daarvan voor de zeetransport. Veruit de meeste landbouwproducten uit Oekraïne worden geëxporteerd via de Zwarte Zee. In de zomer en najaar van 2022 hebben Poolse en Oekraïense autoriteiten concrete afspraken gemaakt over het vereenvoudigen van grenscontroles.


Poolse graanprijzen onder druk

UAC veronderstelt nu dat Polen en ook Roemenië de controles vooral willen aanscherpen omdat de vlotte invoer van vooral granen uit Oekraïne de graanprijzen van lokale producenten onder druk zet. De Oekraïense landbouwraad begrijpt dat dit niet gunstig is voor Poolse graantelers en vraagt Brussel om mee na te denken over een goede oplossing.

Het opvoeren van de controles bij de grenspost Yagodin-Dorohusk zorgt volgens UAC voor een wachttijd van drie tot vier dagen voor het treintransport, omdat alle wagons worden nagekeken. Verder staat aan dezelfde grenspost een wachtrij met 1.300 vrachtwagens en is een andere grenspost gesloten voor transport van landbouwproducten.

UAC benadrukt dat de ontstane situatie alleen maar in het voordeel is van de gezamenlijke vijand Rusland. De Oekraïense landbouwraad herinnert eraan dat de Europese Commissie de EU-lidstaten heeft opgeroepen om aan de grenzen maximale flexibiliteit toe te passen om de export van landbouwproducten vanuit Oekraïne mogelijk te maken. UAC vraagt daarom ook om de opzet van de oorspronkelijke solidariteitsroutes te herstellen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer