Poolse varkenshouders tegen verlaging bioveiligheidseisen backyardbedrijf

Voor backyardbedrijven gelden sinds kort in Polen minder strikte bioveiligheidseisen. De Poolse varkenshouders en sector zijn het hier niet mee eens en zijn bang dat de Afrikaanse varkenspest hierdoor weer meer kans maakt om gehouden varkens te besmetten.

Poolse+varkenshouders+tegen+verlaging+bioveiligheidseisen+backyardbedrijf
© Varkens Archief

De Poolse varkenshandelaren, slachterijen en vleesverwerkers hebben een brief naar de minister van Landbouw gestuurd waarin ze hun zorgen uiten. Daarnaast hebben diverse varkenshouders hun zorgen geuit tijdens een vergadering van het comité dat zich bezig houdt met de aanpak van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Polen. Dat meldt het Poolse vakblad TopAgrar.

Volgens de nieuwe verordening zouden varkenshouders met maximaal tien varkens, die uitsluitend worden gehouden voor eigen consumptie, zich niet meer aan alle bioveiligheidsvoorschriften hoeven te houden. Zo zouden er geen ontsmettingsmatten meer nodig zijn bij de in- en uitgang van de varkensstal.


Afzwakking regels gaat sector te ver

Deze veehouders hoeven daarnaast geen lijst meer bij te houden van de gehouden varkens, de vervoermiddelen, de diervoeders en de bezoekers op de bedrijven. Met name deze laatste afzwakking van de regels gaat de varkenssector veel te ver. Ze wijzen erop dat er in de afgelopen negen jaar veel inspanningen zijn gepleegd om de uitbraken van Afrikaanse varkenspest binnen de perken te houden.

Het is wel zo dat er vorig jaar nog maar 14 AVP-uitbraken waren in Polen, tegen 124 het jaar daarvoor. De laatste uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij gehouden varkens in Polen dateert van 7 september vorig jaar, dus een half jaar geleden.

Bij de wilde zwijnen is de besmettelijke ziekte echter nog lang niet onder controle. Daarbij vindt het overgrote deel van de AVP-uitbraken bij gehouden varkens juist plaats op de backyardbedrijven. Die lopen ook het meeste risico op contact met wilde zwijnen.


Afzwakken onverantwoord

De varkenshouders en sector vinden het onverantwoord om de maatregelen af te zwakken. Bij een uitbraak op een backyardbedrijf worden immers ook alle varkensbedrijven in een straal van 10 kilometer getroffen door vervoersverboden. Het loslaten van de registratieverplichtingen betekent dat er mogelijk besmette varkens zijn verplaatst, waarbij niet duidelijk is waar die zijn gebleven.

Dit jaar is er nog geen AVP-uitbraak bij gehouden varkens in Polen gemeld. Wel zijn er inmiddels volgens het Europese Animal Disease Information System 747 uitbraken bij wilde zwijnen vastgesteld. Dat waren er vorig jaar 2.152.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer