'Caroline van der Plas is ook nieuws in Canada'

'Populist Farmer Citizen Movement wins big in Dutch election' was een van de koppen die een paar weken terug stond op de nieuwssite van CTV hier in Canada. Ik kan natuurlijk deze column niet beginnen zonder eerst Caroline van der Plas met haar BoerBurgerBeweging te feliciteren met deze prachtige uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen.

%27Caroline+van+der+Plas+is+ook+nieuws+in+Canada%27
© Chris Yauck

De eerste dreun is uitgedeeld. Het zijn niet alleen de boeren meer die het zat zijn zich te laten ringeloren door de overheid. Een soortgelijke uitslag is natuurlijk straks ook wenselijk voor de landelijke verkiezingen. Liever nog morgen al, als de zittende kliek beseft dat het beter is zijn biezen te pakken.

Toch lijkt dit tot nu toe niet te gebeuren. Nee, het volk heeft gesproken en nu moet worden bekeken hoe ze het loeiende vee weer rustig krijgen. De stikstofplannen kunnen natuurlijk niet geheel van tafel. Dat zou de geloofwaardigheid van minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof immers totaal beschadigen.

Maar boeren mogen plotseling weer kansen krijgen. De koers wat aanpassen. Het bedrijven van vernieuwde politiek noemen ze dat. Of riekt dit een beetje naar communisme? Het aantal partijen dat nog een beetje ruggengraat heeft en stevig voor iets staat, is op één hand te tellen. Meer partijen zouden er naar mijn idee evengoed niet hoeven te zitten overigens.

Het aantal partijen dat nog een beetje ruggengraat heeft en stevig voor iets staat, is op één hand te tellen

Hans Wesseling, akkerbouwer in Vauxhall, Canada

Elk land zou gebaat zijn met een partijleider als Van der Plas. Ook hier in Canada. Please vervang ook die clown hier in Ottawa. Premier Justin Trudeau ofwel het Canadese vriendje van minister-president Mark Rutte zou zijn lering hieruit moeten trekken. Maar ik betwijfel ten zeerste dat het ook gebeurt.

In Nederland wordt met de mogelijke toezegging van de miljardensubsidie vanuit Brussel voor de aanleg van de Lelylijn vreemd genoeg met geen woord gerept over de stikstofuitstoot voor de aanleg hiervan. Of heffen de boeren die hiervoor mogelijk moeten wijken die uitstoot op?

Gevoed door de energie uit een nieuw geplande kerncentrale, juist door dezelfde club die er destijds tegen demonstreerde, mogen Deense toeristen zich straks per trein vanuit Kopenhagen naar Amsterdam laten vervoeren. Hoe meer je erover nadenkt, hoe lachwekkender het wordt.

Ik mag hopen dat Van der Plas het land verder nog mag invullen met groene weidevelden vol met grazend vee of bollenvelden. Dan blijf je in ieder geval nog het idee hebben dat je in Nederland terecht bent gekomen, mocht je straks per trein door het land razen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer