'De boer stopt nog niet met klagen'

Als eerste wil ik natuurlijk iedereen het beste wensen voor dit nieuwe jaar. Dit jaar heb ik de eer als een van de eersten in 2023 weer een column te mogen schrijven in Nieuwe Oogst.

%27De+boer+stopt+nog+niet+met+klagen%27
© Chris Yauck Photography

Het nieuwe jaar wordt door velen ingeluid met goede voornemens. Stoppen met slechte gewoontes, nieuwe doelen stellen of ruzies en problemen oplossen. Van onze overheden hoop je dan maar weer dat ze dezelfde doelstelling hebben.

'Als de boer stopt met klagen, nadert het einde der dagen', zei mijn moeder vroeger tegen mij. Ik moest daar altijd om lachen. Er zit natuurlijk een kern van waarheid in. Ook dit nieuwe jaar zie ik de boer niet stoppen met klagen en waarschijnlijk voor een groot deel met een goede reden. Volgens het gezegde van mijn moeder zal de aarde dus nog niet vergaan. Alhoewel de stikstofgoeroes ons misschien anders willen doen geloven.

Er zijn natuurlijk meerdere gezegdes waarin de boer centraal staat, meestal niet in de meest positieve zin voor degenen die werken in onze sector. 'Boeren en varkens worden knorrend vet' is er bijvoorbeeld zo'n eentje. Weer een klagende boer, maar nu eentje die het uiteindelijk wel voor de wind zal gaan.

Waarom lacht een boer met kiespijn anders dan een boekhouder?

Hans Wesseling, akkerbouwer in Vauxhall, Canada

Voor een deel onder ons zal dit ook wel van toepassing zijn. De andere groep zal er misschien om kunnen lachen. 'Als een boer met kiespijn' waarschijnlijk.

Waarom zou overigens een boer met een flinke kaakontsteking anders moeten lachen dan bijvoorbeeld een slager of een boekhouder die met hetzelfde probleem te maken heeft? Misschien omdat de boer gewend is geraakt 'de gebeten hond' te zijn. We hebben in het verleden al meerdere scenario's gehad waarin ons het leven zuur werd gemaakt.

'Herenzonden, boerenleed', ofwel de kleinen moeten boeten voor de fouten van de groten, is vaak de oorzaak van onze klaagliederen.

In december mocht ik een weekje in Nederland vertoeven. De spreuken die ik langs de zijkanten van de snelwegen heb gelezen, mogen ze wat mij betreft aan de lijst van de boerengezegden of spreekwoorden toevoegen. Die zijn positiever voor het boerenimago dan begrippen als de welbekende boerenhengst of boerenpummel.

Elke nadenkende burger snapt immers ook dat er zonder boeren geen eten is. Dat hiervoor veel steun is ook van buiten de agrarische sector is toch een positief teken. Met deze gedachte wil ik dit nieuwe jaar dan ook maar met veel optimisme beginnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer