'De liefde voor een oude trekker'

Een paar weken geleden kreeg ik van een van mijn dealers een nieuwe demotrekker om uit te proberen. De trekker die ik het meest gebruik op mijn bedrijf, is twintig jaar oud en heeft de nodige draaiuren achter de rug. Niet dat er iets mis mee is. Nee, dit is zo'n voorbeeld van een trekker die je ooit koopt en waar je in de loop van de jaren nauwelijks onderhoudskosten aan hebt of grote reparaties aan moet laten doen.

%27De+liefde+voor+een+oude+trekker%27
© Eigen Foto

Je krijgt een soort van liefde voor zo'n ding, omdat hij je bijna nooit in de steek laat. Ik denk dat de meesten van ons dit wel herkennen. Soms doe je een aankoop waarvan je na een jaar al denkt: weg met dat ding. De ene reparatie is amper opgelost en de volgende komt er alweer aan.

Een 'maandagochtendtrekker' noemde mijn vader dat altijd. In zo'n situatie is het vaak ook gemakkelijk om een machine af te stoten, omdat je er simpelweg spuugzat van bent. Mijn oude trouwe trekker valt in elk geval niet in deze categorie. Daarom kan ik er nog geen afscheid van nemen.

Ik heb uiteindelijk besloten mijn grootste trekker weg te doen. Niet dat daar iets mis mee is. Het is meer omdat ik een meer rendabele en multi-inzetbare trekker zoek die bovendien een beetje het werk van mijn twintig jaar oude beestje verlicht. Ik downsize dus. Zeker met de huidige dieselprijzen mag het van mij wel een onsje minder voor wat betreft de pk's.

Zeker met de huidige dieselprijzen mag het wel een onsje minder

Hans Wesseling, akkerbouwer in Vauxhall, Canada

Na de oogst heb ik online de grote trekker in de verkoop gezet. Binnen afzienbare tijd was hij verkocht. Misschien heb ik hem te goedkoop aangeboden. Maar goed, er zijn altijd collega's die net als ik iets vervangbaars zoeken, maar er niet de nieuwprijs voor willen betalen. Ditzelfde vertelde ik de verkoper van de nieuwe demotrekker bij voorbaat al, maar dat was geen probleem.

Natuurlijk was ik nieuwsgierig naar de offerte voor een nieuwe trekker. Enkele dagen nadat de demotrekker mijn erf had verlaten, kwam de verkoper enigszins nerveus de keuken binnenlopen met de woorden: 'Ik denk niet dat ik je blij ga maken.' Na vluchtig zijn offerte te hebben doorgelezen, kon ik hem lachend melden dat hij het makkelijk voor me maakte.

Uiteindelijk heb ik een vervangbare gebruikte trekker gevonden, een ander merk, maar toevallig wel via dezelfde verkoper. De demo heeft zich dus alsnog uitbetaald. Nu maar hopen dat deze niet op maandagmorgen is gebouwd, want dat is iets wat niet op het serieplaatje gedrukt staat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer